Nya läkemedel kan lösa gåtan om IBS

LÄNK TILL ARTIKELN.....

Orolig och svullen mage, gaser, magknip, förstoppning och diarré.
Omkring var sjunde svensk lider av IBS.
Nu finns nytt hopp. Svenska forskare är gåtans lösning på spåren. Dessutom finns nya läkemedel på marknaden.
- Jag hoppas på att vi i framtiden kan bota IBS, säger magprofessor Greger Lindberg.


Ungefär 15 procent av svenskarna lider av IBS, irritable bowel syndrome. Det är den vanligaste mag- och tarmdiagnosen och en av de vanligare orsakerna till korttidssjukfrånvaro.
- IBS är inte farligt men kan innebära ett stort lidande för individen och stora kostnader för samhället, säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska institutet, KI.
Hittills har kunskapen om vad IBS egentligen är och beror på varit dålig. Nu tror svenska forskare att de är gåtans lösning på spåren. Forskare på Karolinska institutet har i den första studien någonsin avslöjat att en variant av genen TNFSF15 ökar risken för att drabbas av IBS. Genvarianten påverkar kroppens inflammatoriska svar.

Gen ökar risken för IBS

I en stor studie där tusentals ska delta har forskarna nu ¬börjat att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan för att se om fler genvarianter är inblandade.
- Det kan ge oss verktyg både för att upptäcka personer som har anlag för IBS redan innan de utvecklar det. Det här är grundforskning som också kan leda till nya läkemedel i framtiden, säger KI-forskaren Mauro D'Amato.

Bakterier orsak

Syndromet kan debutera i samband med en mag- och tarm¬infektion. Och ny svensk forskning stärker idén att IBS kan utlösas av bakterier. Ett av de misstänkta smittämnena är klamydia i tarmen. Redan nu har speciella antibiotika testats på IBS-drabbade.
- Vi har ett par patienter som har blivit botade - i så mån att de blivit symtomfria. Men det är inga vetenskapligt hållbara bevis, vi vill göra en stor klinisk studie för att se om IBS kan botas genom att man utrotar bakterierna, säger Greger Lindberg.
Det finns också nya läkemedel¬ som kan hjälpa mot IBS. De närmaste sex månaderna kommer ett nytt läkemedel, Resolor, att lanseras på bred front i Europa. Medlet, som stimulerar tarmmotoriken och hjälper mot förstoppning, är redan godkänt i EU.
Svenska patienter kan redan nu få det på recept. Ännu finns inget beslut på om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånen, så man måste betala det själv.

"Värt att prova"

Även andra läkemedel närmar sig lansering.
Ett växtbaserat läkemedel mot IBS, Iberogast, har snabbt blivit populärt i Sverige. Läkemedlet säljs bara på apotek. Till skillnad från många andra örtmedel finns det en hel del vetenskapliga belägg för att medlet faktiskt kan fungera mot IBS och dyspepsi, känslig mage och halsbränna.
- Det kan vara värt att prova, precis som probiotika tycks kunna hjälpa vissa, säger Greger Lindberg.

"Hjälpte på bara några dagar"

Camilla Larsson, 41, i Skövde har svår IBS. Men med hjälp av växtläkemedel slipper hon det ständiga toa¬springet, gaser, svullen mage och sura uppstötningar.
- Medlet hjälpte på bara några dagar. Nu fungerar magen och jag vill inte sluta med det. Jag är inte 100 procent bra, men kanske 60-70 procent av besvären försvunnit. Det är oerhört mycket värt, för att ha IBS kan vara ett helvete. Man blir lätt socialt isolerad när man hela tiden måste se till att ha en toalett i närheten.

FAKTA:

Det här är IBS
Känslig tarm eller IBS, Irritable bowel syndrome kan ge symtom som buksmärta, diarré, gaser och förstoppning. Det är besvär alla har någon gång, men vid IBS kommer de ofta och pågår under flera månader.
IBS debuterar oftast före 40-årsåldern. Det är i huvudsak kvinnor som får diagnosen, men även män kan drabbas.
9 tips som kan lindra din IBS

  1. Kostkoll. Att minska på intaget av olösliga fibrer, som finns exempelvis i fullkornsprodukter och kålväxter, kan hjälpa. Stora mängder socker, sötningsmedel och fett kan också ge IBS-besvär.
  2. Matordning. Ät ofta, regelbundet och ta små portioner. Tugga långsamt, stressa inte.
  3. Träna. Fysisk aktivitet minskar förstoppning och magsmärta visar en färsk svensk studie.
  4. Utbilda dig. Det finns särskilda patientutbildningar på vissa sjukhus och genom Mag- och tarmsjukas riksförbund kan du få kontakt med andra drabbade.
  5. Terapi. Kognitiv beteendeterapi och självhypnos har visat sig kunna göra det lättare att leva med IBS.
  6. Koppla av. Symtomen ökar av stress. Se över din vardag och identifiera dina stressfaktorer. Avslappning, meditation och yoga kan hjälpa.
  7. Medicin. I många fall kan man behandla symtomen, som smärta, diarré, förstoppning och gaser, med läkemedel. Försök hitta en intresserad läkare som kan skräddarsy just din behandling.
  8. Probiotika. Aloe vera och andra naturmedel kan vara värt att prova, även om vetenskapliga belägg är skrala.
  9. Operation. Han man extremt smärtsam IBS kan man i sällsynta fall få hjälp att operera in elektroder som lindrar smärta.

Av Anna Bäsén
[email protected]


Kommentarer
Postat av: V

Hej, tänkte bara säga att jag kommer att testa hypnosterapi mot min IBS genom Ersta sjukhus... spännande! Må så gott!

2012-01-13 @ 19:23:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0