Sex orsaker till att du har en svullen mage

Artikel i EXPRESSENS nät upplaga idag Läs här...

En uppblåst och orolig mage kan bero på många olika saker.


1. Intolerans eller allergi. Gluten, laktos, mjölkprotein och soja är några av de ämnen som är vanligt att man inte tål.

2. Obalans i bakteriefloran. I tarmarna har du mängder av nyttiga bakterier som bland annat är viktiga för att du ska ha ett bra immunförsvar. Obalans kan bero på att bland annat antibiotikakurer, dålig kost eller tarminfektioner har minskat antalet bakterier.

3. Fel fibrer. En del har svårt att smälta olösliga fibrer från till exempel fullkornsspannmål.

4. För lite sömn eller för mycket stress. Båda sakerna påverkar matsmältningen negativt.

5. Mycket socker. Socker, sötningsmedel och fruktsocker kan vara svårt för tunntarmen att bryta ner och ta upp. Då fortsätter det till tjocktarmen där det äts upp av tarmbakterierna. Det leder till gaser och uppsvälldhet och kan till och med ge diarré och kramper.

6. Toalettskräck. Undvikande av att gå på toaletten när man behöver det, till exempel för att man inte vill använda en offentlig toalett.

Orolig mage – ett vanligt problem
Många med orolig och svullen mage som söker vård får diagnosen IBS, Irritable Bowel Syndrome. Det betyder att man har en känslig eller lättretbar tarm med varierande symtom. Du kan vara drabbad av förstoppning, diarré, magont och gaser.
Undersökningar pekar på att upp mot 10 procent av befolkningen kan vara drabbade. Orsaken till IBS är oklar och det finns ingen botande medicin. Vissa läkemedel kan dämpa besvären och ibland kan undvikande av viss mat eller andra livsstilsförändringar hjälpa.

Av Elin Gunnarsson
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0