Svar på kommenter!

Bota magbesvären hos psykologen:

Monica
Har gått nu på Kbt 2 ggr och hoppas att det ska hjälpa.

Mitt svar:
Jag är avundsjuk på dig som går på KBT. Jag hade gärna provat det också. Sökte faktiskt som försöksperson till en undersökning men jag har inte hört något mer från dem så jag kom antagligen inte med men det hade verkligen varit något att prova. Allt som kan hjälpa vill man ju testa. För rätt var det är så kanske man mår bättre.
Kram.

Svar på kommentar.

Fan vad kul.:

Monica
Kul att ha många besökare.
I min blogg kommenterar ingen. Inte en ända läsare.
Det är tråkigt.
Vad gör jag för fel?

Mitt svar:

Jag vet inte vilka råd jag ska ge. Jag har lagt in på blogg.se att min blogg ska vara synlig då man söker på google. Kanske det som felar?

Svar på kommentar:

Dimor kirrade resan.:

Monica
Härligt att kunna åka någonstans och va som folk. Se sig om och kunna äta på restaurang. Då även att det går bra.
<3

Mitt svar:

Ja det har öppnat sig nya vägar och möjligheter för mig att ta lite av kontrollen då magen är i olag.
Det funkar för det mesta men det är ju lång väg kvar att känna sig helt nöjd och trygg.

Svar på kommentar

KOMMENTAR:
Monica
om Toalett!:
Det undrar jag oxå. Man ska alltid ha på sig en 5 eller 10. Om man inte har det så måste man växla och då kanske man hinner skita på sig.
Inte kul.


MITT SVAR:

Jag har alltid mynt på mig för man vet aldrig när man kan komma att behöva den.Bota magbesvären hos psykologen

ARTIKEL I AFTONBLADET DEN 16 NOVEMBER 2010.

KÄLLA:

KBT ny metod för att bli kvitt IBS

Lider du av stressmage och har prövat olika dieter och mediciner för att bli kvitt din ballongmage men utan resultat?

Då kan internetbehandling med KBT vara något för dig. En ny studie gjord på IBS-patienter visar att flera blev helt besvärsfria efter en tio veckor lång behandling.

-Resultaten ser mycket lovande ut, säger Brjánn Ljótsson, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet i Solna.

 

Just nu avvaktar man resultatet från en andra, mer omfattande studie, som kommer att presenteras om några veckor.

Om resultaten är lika glädjande som vid den första studien kan det snart bli aktuellt att börja ”köra skarpt”.

-Förhoppningsvis kan behandlingsmetoden börja användas inom Stockholms län under slutet av nästa år, säger professorn i psykiatri vid Karolinska Institutet, Nils Lindefors, som också är verksamhetschef för Psykiatri Sydväst inom Stockholm läns landsting.

Hans förhoppning är att metoden ska sprida sig även till andra landsting i Sverige.


Exceptionellt goda resultat

Den första studien som startade för ett par år sedan och omfattade 85 IBS-patienter mellan 20 och 60 år har visat exceptionellt goda resultat.

Patienterna blev i genomsnitt av med 40 procent av sina symptom och vid en långtidsuppföljning visade sig den goda effekten bestå.

-När patienterna följdes upp mellan 15 till 18 månader upplevde 59 procent av de ursprungliga 85 patienterna att de fått god eller tillräcklig lindring av sina magbesvär. Det är ett väldigt bra utfall och vissa blev helt besvärsfria, säger Brjánn Ljótsson.

Att nu möjligheten öppnar sig för internetbaserad KBT för folksjukdomen IBS innebär att betydligt fler kan få hjälp och slipper vänta i långa, tröstlösa köer.

 

FAKTA:

Internetbehandling med KBT

Internetbehandling består av textmaterial och övningar att göra på egen hand hemma. En gång i veckan, under en tioveckorsperiod, har man även uppföljande kontakt, via internet, med en erfaren behandlare som ger feedback och svarar på frågor.

 

IBS/Irriterad tjocktarm

Ett ofarligt tillstånd med ändrad rörelse och känslighet i tjocktarmen som ger magsmärtor och diarré eller hård mage. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress.

Det är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. 15–20 procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm. IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en modernare term för samma typ av besvär då modern forskning inte vill begränsa tillståndet till bara tjocktarmen.

Symtomen uppstår normalt tidigt i det vuxna livet och varar ofta månader eller år och kan bestå av obehag eller smärtor i magen, illamående, uppblåsthet, gaser i magen, diarré, hård mage, eller oro, ängslan och rädsla.

Källa: www.netdoktor.se

 

Skrivet av. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

 


Doktorns råd när du har ont i magen

ARTIKEL I AFTONBLADET mage.

Publicerades den 7 november 2011

KÄLLA:


Gaser, diarré, IBS, dyspepsi – detta kan du göra

 

Har du tröttnat på din sura mage?

Henry Nyhlin, läkare och docent i mag- och tarmsjukdomar, ger dig svaren.

 

Gaser

Vad: Gaser bildas i tarmen när kolhydrater bryts ner. Äter du en någorlunda normal kost bildas mellan en och två deciliter gas per dygn. Problem med gaser brukar mest vara luft som man sväljer när man äter eller dricker. En annan gaskälla är kolsyrade drycker.

Symtom: Det mesta av gaserna tas upp genom tarmväggen och går ut i blodet, sedan andas man ut den. Resten rapar man eller släpper ut. Gaser är mest ett socialt problem, ofta släpper man inte ut gas när den behöver komma ut och då blåser magen upp och det kan smärta. Ordet ballongmage är inte helt fel.

Vad kan du göra? Dietister brukar rekommendera att man mellan varje tugga lägger ner besticken på bordet eller tallriken. Då tuggar man ordentligt och sväljer och tar sedan nästa tugga i stället för att skyffla in maten. En del livsmedel, som lök och bönor, orsakar gaser, men vinsten med att utesluta dem ur din kost är inte stor. Försök att se över dina ätvanor. Du kan också massera över tjocktarmen som löper från blindtarmen upp mot höger revben och sedan snett över magen mot vänster. Det är en metod som inte är så vanlig här men utomlands.

När ska du söka hjälp? Gaser kan vara obehagligt och göra ont, men ingenting kan spricka invändigt.


Diarré

Vad: Det finns många olika uppfattningar om vad som är diarré. En del menar att det är med vilken frekvens man går på toaletten, men inom sjukvården är man mer intresserad av konsistensen. Enligt Bristol stool chart är diarré en vattnig avföring.

Symtom: De flesta människor förknippar diarré med tillfällig magsjuka eller matförgiftning. En tillfällig diarré är tarmens sätt att göra sig av med något som inte ska vara där. Håller de på längre kan de bli väldigt besvärande, det man inom sjukvården kallar imperativa diarréer. Då hinner man inte på toaletten och det kan vara väldigt besvärande. För en del kan det bli så besvärande att de inte vågar ta sig ut ur hemmet. Oron för att få diarré kan också sätta i gång diarrén.

Vad kan du göra? Det finns bra receptfria mediciner mot diarréer som håller på längre tid.

När ska du söka hjälp? Om du har haft diarré mer än tre dagar bör du ringa sjukvårdsupplysningen för att få råd.

 

IBS eller kolon irritable

Vad: IBS är ett samlingsnamn för magproblem. Orsakerna är inte kända, men förmodligen är det flera. En tredjedel av IBS-patienterna har fått det efter någon form av tarminfektion.

Symtom: Huvudsymtomen är att man dels har ont eller obehag från buken. Dels ska besvären vara relaterad till avföringen. Avföringen kan antingen vara förstoppad, diarré eller växla. Utöver det ska patienten ha gaser, ha bråttom till toaletten känna som om tarmen inte riktigt är tömd efter toabesöket. Personer med IBS har sällan symtom på nätterna.

Vad kan du göra? Patienter får ofta känna sig fram vad som magen klarar av. Men prognosen är bra, och med tiden brukar IBS klinga av.

När ska du söka hjälp? Kontakta läkare om du har båda huvudsymtomen för att få en diagnos.


Funktionell dyspepsi (magkatarr)

Vad: Ungefär samma symptom som Ibs men besvären sitter högre upp i buken, från magsäcken eller tolvfingertarmen.

Symtom: Snabb mättnadskänsla efter måltider, illamående, ibland halsbränna eller sura uppstötningar. Magsår ger liknande symtom.

Vad kan du göra? Gå igenom dina ätvanor och din livssituation. Ofta är funktionell dyspepsi livsstilsrelaterat. Men försök inte att behandla genom att äta syrareducerande läkemedel (omeprazol). Magsyran finns i buken för att ta död på bakterier som du sväljer ner med maten. Det finns mildare preparat som till exempel Novalucol.

När ska du söka hjälp? Funktionell dyspepsi söker man ofta inte läkare för, i första hand kan du se över din livssituation.

 

Artikeln är skriven av Liv Sander


Lite bajs snack!!

Tyd ditt bajs. (eller lite bajskunskap som jag skulle vilja kalla det// M)

Artikel i aftonbladetsnät tidning den 9 november 2011.

Kolla i toaletten och se hur du mår

 

Förstoppning eller diarré, ljust eller mörkt.

Färgen och konsistensen på din avföring kan avslöja hur du mår.

Här är fem riktlinjer hur du kan tyda ditt bajs.

Tarmtömningsfrekvensen är individuell och det är inga konstigheter att behöva gå på toaletten allt från tre gånger per dag till en gång var tredje dag. I färg och form kan däremot avföringen berätta lite om hur vi mår.

– Den korvformande formen är den vanligaste och den ljusbruna färgen beror på gallpigment som gör att avföringen blir brun, säger Peter Benno, läkare på mag- tarm- och endoskopienheten på Läkarhuset i Stockholm.


Till doktor vid diarré

I konsistens kan avföringen vara allt från grötig och vattning till stenhård. Den vattniga avföringen, diarré, kan ha en rad olika förklaringar, till exempel maginfluensa eller laktosintolerans.

– Att utreda en diarré kräver sin doktor. Diarré kan ha många olika orsaker. Förstoppning är lite lättare att utreda. Det kan vara sköldkörtelstörningar, blodsaltstörningar och det kan vara att man lever ett stillasittande liv, säger Peter Benno.

Tänk också på att en rad olika vardagsfunktioner kan spela in, till exempel stress, motion eller kost.

– Många har funderingar kring avföringar beroende på att det inte direkt är någonting man pratar med grannen om. Vi är ofta intresserade av vad som händer inne i kroppen.

 

Reagera på avvikelser

Men vi tillskriver också lite för stor vikt vid hur vi mår genom att oroa oss för våra avföringar, enligt Peter Benno. Det är egentligen först när man börjar uppmärksamma avvikelser som man behöver söka hjälp.

– Man ska framför allt utreda om det skett några ändringar i tramtömningsfrekvensen. Har man gått tre gånger om dagen i tjugo år och sedan börjar gå var fjärde dag eller omvänt så ska man kolla upp det, säger Peter Benno.

Har du en blodfärgad avföring och är lite äldre är det dags att söka hjälp.

– Alla förändringar av tarmtömningar när man kommit upp lite i ålder ska utredas. Man kan misstänka att det är en tumör framför allt om man har blodig avföring, går ner i vikt och springer på toaletten på nätterna.

Liv Sander

Källa:


RSS 2.0