Vintertid i natt.


Bekräftad bacill!

Flyttade in i mitt hus och ställde till bus.

När man har IBS är det ibland svårt att veta om det är magen som kör i sitt dåliga race eller om man faktisk har åkt på en bacill.

Men en bra regel är att om fler i huset blir sjuka så kan man nog gissa starkt att det var en bacill..

Så nu är det att vi har en bekräftad bacill här.

Sonen fick en släng i går.

Han som inte riktigt kan förstå hur det är att ha IBS gnäller över sin lösa mage och då säger jag att det är så jag kan ha det VARJE DAG...

Undra om han förstår lite nu då?
För en sekund eller två.

Ja säkert tills hans mage är bra igen sen är d som det brukar med den saken.


Svar på kommentar på inlägget...

Ska man kalla det bakslag?:
Åh, stor kram till dig och hoppas du blir bättre snart! Det var länge sen jag skrev något, det har hänt mycket i livet, semester, datorkrasch, sjukdomar, vardagsstress, IBS-skola.... senste veckorna har jag hittat tillbaka till din blogg men inte orkat skriva något. Så kan det vara ibland. Jag hoppas på ett bättre slut på det här året än vad hösten har varit. Kram från V
Hej V!

Jag undrade just vart du tagit vägen. Har tänkt mycket på hur det har gått för dig. Det låter som du haft en jobbig höst. Men livet är inte lätt i allmänhet och har man då också en åkomma/sjukdom som tar över blir det definitivt inte lättare i synnerhet.

Är jätte nyfiken på hur du hade det på IBS skolan och vad som hände där.

Om du vill får du gärna skriva igen och berätta. Antingen här eller via min mail [email protected]
Vi med IBS måste bry oss om varandra för det är det så många andra som inte kan eller vill eller gör.

Här har det gått rätt mycket uppför, men självklart med neddalar också. Men jag har försökt hitta det positiva i livet varje dag. Det har hjälpt mig jätte mycket. Inte mot min dåliga mage utan mer för mitt välmående.

Just nu har jag en nedgång men men .... Det är tufft när de kommer även om man vågar säga att man är rätt van. Men man hinner skämma bort sig med de bra dagarna numera. Så dipparna kommer blir det ändå lite jobbigt.

Men mitt bakslag beror med all sannolikhet av en bacill, för jag rör mig i kretsar där baciller gärna byter plats.

Men jag klagar inte för livet är så himla bra förutom min mage så jag vill verkligen inte klaga på varken mitt privatliv eller mitt arbetsliv.

Kram.

Mindfullness!!

Vi alla som har IBS vet att det är viktigt att lära sig att stressa ner. Det gör vi säkert på många olika sätt.

Alla sätt är inte bra för mig och andra är kanon för just MIG.

När jag knappade runt ute på nätet hittade jag två länkar ang MINDFULLNESS.

Så här kommer de.

Men först kanske man ska börja med och förklara vad det är för något.

Minfullness är (klicka HÄR)


Källan = Mindfulnessöving om tankar
(Klicka på länken så kommer du in på inlägget som jag här nedan har kopierat)

 

Sitt rak och slappna av i axlarna
Sänk blicken till golvet framför dig och slut ögonen något

Flytta nu uppmärksamheten till din andning. Känn hur luften strömmar in genom din näsa, ner genom halsen och fyller lungorna. Andas sedan ut igen genom munnen. Försök följa luftens väg genom varje andetag.

Var öppen för alla tankar som kan tänkas dyka upp i stunden. Försök att inte fastna i dem utan bara lägga märke till dem och sedan varsamt flytta din uppmärksamhet tilbaka till din andning.

Se dina förnimmelser som löv som flyter förbi i en å. De kommer och går men omgivningen är fortfarande den samma. Istället för att gå in i dina förnimmelser och följa dem försök bara betrakta dem som löv som flyter förbi.

Försök att inte döma dina förnimmelser utan bara iaktta det som passerar. Du är inte dina tankar, du är mycket mer än dina tankar.

Ta några djupa andetag och när du känner dig redo kan du nu komma tillbaka hit till rummet.


En annan sajt som jag fann.


Källa Snorkel


(klicka på länken så kommer du in till detta som kopierats här nedan och mycket mer)


Mindfulness, att vara medvetet närvarande i nuet, här och nu.

De flesta människorna tillbringar större delen av sin tillvaro med att oroa sig, våndas och må dåligt över saker som ska hända i framtiden, saker som man kanske bara ”tror” eller är rädd för, ska hända, föreställningarna är ofta negativa. Många gånger mår man också dåligt över saker som redan hänt i det förflutna, saker som inte kan göras ogjorda. Man fastnar i sitt grubblande och i sin oro över saker man inte kan påverka. Mår dåligt en massa i ”onödan”, i förskott och ”retroaktivt”. Man missar det som händer här och nu. Just nu händer ingenting jobbigt, just nu är jag kanske bland vänner, just nu äter jag något gått att njuta av, just nu kan jag vila, fast jag har mycket att göra i morgon.

Att träna på att vara mera medveten i nuet, gör att man oroar sig mindre, blir mindre uppstressad och det ger också fler tillfällen till positiva och njutbara upplevelser.

När du glömmer var du lagt pennan du precis använde, slinter med kniven då du skär upp bröd, inte har en aning om vilken väg du nyss cyklat eller inte hört ett dugg av vad din lärare precis sa, beror det ofta på att du inte var medvetet närvarande, fokuserad på det som händer här och nu. Ofta är vi bara närvarande med kroppen inte med ”knoppen”, tankarna är någon annan stans.

Vår uppmärksamhet fungerar så att den hela tiden växlar fokus, det händer något som får vår uppmärksamhet att fara iväg någon annanstans. Du hör ett ljud, någon går förbi, du tappar pennan och vips så är tankarna på annan håll. Det viktiga är att styra tillbaka uppmärksamheten mot det vi vill fokusera på.

Man behöver och kan träna på att vara medveten i nuet och kan göra det i nästan alla situationer, t.ex. då man borstar tänderna, äter något eller då man är ute och går. Använd dina sinnen; syn, hörsel, känsel smak och lukt. Gör sakerna sakta och medvetet, fokuserat.

Mindfulnessövningar

Prova och träna dessa övningar, det är svårare i början som med allt som är nytt. Tankarna far omkring, det gör ingenting, bara styr tillbaka och fortsätt med övningen. Observera och beskriv, värdera inte och döm inte om det du fokuserar på är bra eller dåligt om det är fint, fult eller dumt etc.
Det är bra att först öva då man är lugn för att sedan kunna använda tekniken då man är stressad eller ångestfylld.


1) Medveten om andningen.
Det som vi alltid har med oss, och som inte går att vänta med eller skjuta upp, är andningen. Att fokusera på andningen är en hjälp att vara här och nu, skingra oros- och stresstankar. Du blir lugnare, mera avslappnad och kan vara en hjälp att somna då du ska sova
Du kan fokusera på din andning då du sitter, ligger eller om du är ute och går. Om du kan är det lättast om man blundar eller riktar blicken på en speciell punkt. Följ andningen utan att påverka den, följ hur den dras in genom näsan, genom luftrören, lungorna och ända ned i magen, lägg märke till hur magen reser sig då du andas in, och sjunker ihop då du andas ut. Du kan räkna varje andetag tyst, andas in ett, andas ut ett, andas in två, andas ut två o.s.v.
I början kommer du att märka att tankarna far iväg ganska snabbt, det gör ingenting, lägg bara märke till det och för tillbaka uppmärksamheten på andningen igen.

» Lyssna på övningen Andningsankaret

2) Medveten i vardagen.
Träna på att vara närvarande och fokuserad i det du gör i din vardag, om stressande orostankar och känslor ställer till det för dig. Bli medveten om rummet du sitter i, se dig aktivt omkring. Om det hänger något på väggen, vilka färger kan du se, hur ser möbler ut t.ex. bokhyllan , räkna böckerna, vilka är i rummet, vad har de på sig. Eller fokusera aktivt på den som pratar. Använd dina sinnen, vad du hör, ser, känseln, smak och lukt. Bara se dig omkring, observera, och beskriv tyst för dig själv. Du kan vara aktivt medveten då du äter, hur ser det ut, hur känns det på tungan, varmt eller kallt, hur luktar det. Känn koppen i handen då du t.ex. dricker te. Beskriv något i detalj för dig själv, kan vara t.ex. en tavla, ett mynt eller annat föremål.

» Lyssna på övningen Du duger

3) Medveten om kroppen.
Var fokuserad på din kropp, scanna av och beskriv för dig hur det känns utan att låta tankarna fastna vid något. Du kan sitta, ligga eller stå. Om du kan är det lättast om du blundar eller riktar blicken på en speciell punkt. Stanna upp i medvetandet vid varje kroppsdel en liten stund, gå sedan vidare. Börja med att fokusera på fötterna, rör lite på tårna, känn hur foten känns i skon, om det trycker någon stans. Känn vaderna, smalbenen, dina knän och låren, har du ont någonstans beskriv bara hur det känns. Notera rumpan, om du sitter eller ligger känn efter hur det känns mot underlaget. Fortsätt med magen, ryggen, axlarna och nacken, är du spänd eller avslappnad. Rikta uppmärksamheten till dina armar, spänn dem lite, slappna av, notera händerna och rör lite på fingrarna. Slutligen all din uppmärksamhet på ditt huvud och ansikte, rynka pannan och släta ut den igen, bit ihop käkarna och slappna av, känn näsan, kinderna och ögonen.

» Lyssna på övningen Kroppsscanning

4) Medveten om tankarna.
Kom ihåg att tankar bara är tankar och igen sanning. Negativa tankar leder till negativa känslor, som ledsnad och oro/ångest. Positiva tankar leder till positiva känslor. Rikta din uppmärksamhet på dina tankar, vad är det du tänker. Var bara uppmärksam på hur tankarna ser ut. T.ex. – Nu tänker jag att jag kommer att misslyckas, nu tänker jag att andra kommer att tycka att jag är dum, jag har gjort fel eller att jag aldrig kommer att klara av detta. Uppmärksamma dina negativa tankar, var medveten över hur de kan förvärra din stress, oro och ledsnad. Påminn dig om att det är tankar, inte facit över vad som kommer att hända, fastna inte i dina tankar och låt dem inte hindra dig. Du kan också parera dina negativa tankar med att tänka positiva tankar. T.ex. – jag försökte i alla fall, bra jobbat, jag vet att mina vänner tycker om mig.

» Lyssna på övningen Medveten om tankarna


DETTA ÄR EJ SKRIVET AV MIG UTAN KÄLLORNA FINNS OM DU KLICKAR PÅ RUBRIKERNA SOM MARKERATS.


Ska man kalla det bakslag?

Jag vet faktiskt inte om jag kan kallade det för det. Men just nu mår jag pissigt. Började med att jag vaknade i morse vid ca fyra av att jag hade skit ont i magen. Ont så in i h*lv*t*...

Kunde inte somna om utan låg vaken och kände hur värken blev värre och värre. Jag hade tarm tömning i går och gallan slog till. Dvs mycket galla som kom ut.

Ja jag vet att den här bloggen talar i klarspråk..men det är för att du ska förstå hur jävligt det kan vara.
Men också åt andra hållet också så klart....om hur bra det kan vara när det är bra.

Men hur som så spydde jag ren galla under morgonen och det är ingen höjdare då det svider så i halsen efteråt.

Jag kunde heller inte sova  som jag egentligen behövde. Slummrat hela dan i sängen har jag gjort. Försökt göra lite andra saker men inte orkat fullt ut .. Sov under eftermiddagen..

Fick i mig lite middag men inte mer. Nu sitter jag här med en mage som gör jätte ont....

Det bubblar galla i halsen...

Men men så vi kan väl kalla det för ett bakslag....

Kram från mig.

I dag är ingen bra dag!

Inte bra alls....

Kan det här vara sant!

Nya läkemedel kan lösa gåta om IBS!


Orolig och svullen mage, gaser, magknip, förstoppning och diarré.
Omkring var sjunde svensk lider av IBS.
Nu finns nytt hopp. Svenska forskare är gåtans lösning på spåren. Dessutom finns nya läkemedel på marknaden.
- Jag hoppas på att vi i framtiden kan bota IBS, säger magprofessor Greger Lindberg.


Ungefär 15 procent av svenskarna lider av IBS, irritable bowel syndrome. Det är den vanligaste mag- och tarmdiagnosen och en av de vanligare orsakerna till korttidssjukfrånvaro.

- IBS är inte farligt men kan innebära ett stort lidande för individen och stora kostnader för samhället, säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska institutet, KI.
Hittills har kunskapen om vad IBS egentligen är och beror på varit dålig. Nu tror svenska forskare att de är gåtans lösning på spåren. Forskare på Karolinska institutet har i den första studien någonsin avslöjat att en variant av genen TNFSF15 ökar risken för att drabbas av IBS. Genvarianten påverkar kroppens inflammatoriska svar.


Gen ökar risken för IBS

I en stor studie där tusentals ska delta har forskarna nu ­börjat att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan för att se om fler genvarianter är inblandade.
- Det kan ge oss verktyg både för att upptäcka personer som har anlag för IBS redan innan de utvecklar det. Det här är grundforskning som också kan leda till nya läkemedel i framtiden, säger KI-forskaren Mauro D'Amato.


Bakterier orsak

Syndromet kan debutera i samband med en mag- och tarm­infektion. Och ny svensk forskning stärker idén att IBS kan utlösas av bakterier. Ett av de misstänkta smittämnena är klamydia i tarmen. Redan nu har speciella antibiotika testats på IBS-drabbade.
- Vi har ett par patienter som har blivit botade - i så mån att de blivit symtomfria. Men det är inga vetenskapligt hållbara bevis, vi vill göra en stor klinisk studie för att se om IBS kan botas genom att man utrotar bakterierna, säger Greger Lindberg.
Det finns också nya läkemedel­ som kan hjälpa mot IBS. De närmaste sex månaderna kommer ett nytt läkemedel, Resolor, att lanseras på bred front i Europa. Medlet, som stimulerar tarmmotoriken och hjälper mot förstoppning, är redan godkänt i EU.
Svenska patienter kan redan nu få det på recept. Ännu finns inget beslut på om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånen, så man måste betala det själv.


"Värt att prova"

Även andra läkemedel närmar sig lansering.
Ett växtbaserat läkemedel mot IBS, Iberogast, har snabbt blivit populärt i Sverige. Läkemedlet säljs bara på apotek. Till skillnad från många andra örtmedel finns det en hel del vetenskapliga belägg för att medlet faktiskt kan fungera mot IBS och dyspepsi, känslig mage och halsbränna.
- Det kan vara värt att prova, precis som probiotika tycks kunna hjälpa vissa, säger Greger Lindberg.


"Hjälpte på bara några dagar"

Camilla Larsson, 41, i Skövde har svår IBS. Men med hjälp av växtläkemedel slipper hon det ständiga toa­springet, gaser, svullen mage och sura uppstötningar.
- Medlet hjälpte på bara några dagar. Nu fungerar magen och jag vill inte sluta med det. Jag är inte 100 procent bra, men kanske 60-70 procent av besvären försvunnit. Det är oerhört mycket värt, för att ha IBS kan vara ett helvete. Man blir lätt socialt isolerad när man hela tiden måste se till att ha en toalett i närheten.

KÄLLA från Expressen 10 oktober 2011.

Av Anna Bäsén
[email protected]


Lite kul en vanlig torsdag.

Vilka ord kan du se i bilden???


Värdighet.

Jag har läst en del kommentarer på ett forum som jag är med i. Där är det människor som har IBS precis som jag.

 

Det jag ser är ett återkommande problem är hur de flesta behandlas på sina arbeten, och de som inte kan hitta ett jobb som fungerar med deras magar. Hur en del har blivit och varit sjukskrivna hur länge som helst och hur en del tom har blivit utförsäkrade.

 

Hur missbetrodda de har blivit. Att man tom har kallat IBS för InBillningsSjukan. Fräckt va???

 

Jag har ett jobb som inte påverkar min mage negativt. Däremot kommer det dagar då min mage påverkar MIG negativt. Jag har ett jobb jag älskar och jag har en fungerande arbetssituation. Kanske tycker de berörda att det inte fungerar lika bra som jag tycker. Men vem är den som bestämmer när man inte sköter sitt jobb? För att ha problem med magen och tvingas vara hemma ibland när den tagit över helt är ju inte ett bevis på att man inte gör det man ska när man är på jobbet. Right?

 

Men allt handlar ju om att få ha en värdighet i sitt yrkesliv. Att respekteras att man är den man är.

 

För tänk OM alla arbetsgivare skulle ”kasta” ut oss med IBS. Vad skulle hända då?

För man får ju inte avskeda någon pga hälsa, eller hur? Däremot har de ett ansvar att hjälpa till med ett försök till tillfrisknande. Vilket de gör också?

I min värld har det varit så.

 

Jag förstår att det inte kan vara så lätt alla gånger för chefer ute på arbetsplatserna att ha folk som är sjuka jämt så att jobben inte blir gjorda. Men det är inte det inlägget handlar om. Utan vårt perspektiv från vår sida av saken.

 

Vilket ledde till att jag fick gå IBS skolan som jag tidigare skrivit om här. Och på det sättet har jag fått en större förståelse hur IBS fungerar och hur man successivt kan hitta de verktyg som kan hjälpa till att man mår bättre. För helt bra kanske man aldrig blir men bättre. Varför jag skriver kanske är för att man vet ju aldrig vad forskningarna kring IBS kan ge i slutänden.

 

 

Min tanke är. Hur kan man hjälpa dem med IBS att få arbeta med något som passar?

  • Bättre kunskap ute på företagen?
  • Större respekt ute på företagen då man är anställd över att man har sjukdagar ibland?

 

Eller ska man kanske se denna sjukdom då den slår ut människor helt som att de faktiskt är så sjuka att de faktiskt ska få sjukpensioneras så de kan få frid i sina sinnen och magar?

Ja absolut.

För är man riktigt sjuk oavsett sjukdom kanske man ska få värdighet genom att förståelsen ökar att man faktiskt INTE KAN jobba för att man blir för sjuk av det?

 

Ja jag vet inte.

 

Jag vet bara att jag har den bästa arbetsplatsen då man visar respekt för att man faktiskt mår dåligt ibland och att man faktiskt kan vara bra på det man jobbar med oavsett hur hälsan är.

 

I love my job.


Hej Katarina.

Svar på kommentaren:

Till dig som hittat hit. Glöm inte bort....

Hej!
Har precis hittat hit. Min mamma har IBS sedan många år och har drabbats av allvarlig b12brist.

Kikar in här snart igen!
/ Katarina,,,,,


Marita svarar:


Hej!
Vad kul att du har hittat hit.
Tyvärr är d ju så att man ibland får andra saker då man har IBS.
Jag har själv haft dåliga värden på både folsyra och B12, men aldrig något allvarligt.

Det är inte lätt med allt som kommer till då man har IBS

Du är så välkommen in igen.


PS. Det är jätte roligt att få respons på mina inlägg, fortsätt gärna med det. DS.

Till dig som hittat hit. Glöm inte bort.....


Livet i en någelunda balans.

Mitt liv har verkligen förrändrats det senaste halvåret. Jag känner mig mer i harmoni med min IBS än vad jag har gjort i hela mitt liv.

Jag känner att jag har kontroll. Ja eller så bra kontroll man nu kan ha när man har en kronisk sjukdom.

Men i och med min tillgång till Dimor eller Imodium så kan jag vara med och påverka min status som jag ALDRIG KUNNAT förut.

Hänger du med?

Jag lever mitt liv och när magen varit dum tillräckligt länge för att man ska orka så tar jag dem och sen har jag normala dagar som alla andra och jag kan göra vad jag vill utan att stoppas av min mage. Det gillar jag.

Men självklart kommer det jäkligt dåliga dagar då jag inte kan påvera nått alls.

Men numera är det oftast då jag tagit stoppande och det har gått fyra fem dagar. DÅ måste jag låta magen få göra sitt.
För man måste ju tömma tarmen NÅGON GÅNG. Eller hur?

För man måste ju låta kroppens funktioner få sköta sitt också.

Men de dagar då det är dags för tömning mår jag inte alltid speciellt bra. Magen värker, det blir toalett spring som måste göras och man mår allmänt skit dåligt.

Men sen om det håller på i fler än två/tre dagar och magen bara rinner då blir det nya tabletter...

Det är väl att ha fått kontroll om inte något?? Eller hur?

Detta gör att jag har blivit gladare och jag orkar mer. Sen att jag är trött som få är ju något som kommer att förändras det med, med tanke på att jag aldrig blir helt sjuk av mina magdagar på samma sätt som förut.

Så just nu leker livet. Vad som varit kommer jag ju alltid få bära med mig som en erfarenhet i sig och det som komma skall får komma som det kommer.

Kram.

En film om IBS.


Det HÄR berör mig!


RSS 2.0