På väg hem efter kryssningen. Njuter av so...

dsc_0276 (MMS)

På väg hem efter kryssningen. Njuter av solen som skiner över havet. Magen har varit snäll mot mig. Lycklig.


Jag lät mig köpas...

....av en telefonförsäljare.


Jag har ingen aning om den är bra. Men den får i alla fall bli min reseeltandborste.

Vill inte släpa på min andra dyra.

Svar på en kommentar!

Mickan om inlägget  Spolad (-_-):

 

Varför tog du inte en till imodium då.? Eller var det "förstört" för denna dagen då? :O
Jag tar ca 8 om dagen ibland.. Men kanske inte är riktigt samma isf:)

 

Mitt svar:

Hej Mikaela!

Nej jag hade nog kunnat ta en tablett till.

 

Men jag har fått ”lära” mig att man tar två tabletter vid diarre och om det då inte stoppat upp kan man ta en till efter varje toalettbesök och att man kan ta max 8 stycken per dygn.

 

Jag kanske skulle ha skrivit att jag valde att inte ta fler.

Min anledning till det är att jag vet hur de fungerar på mig, eller jag tror mig veta.

När jag tar två stycken så vet jag efter min erfarenhet att magen är stoppad i tre fyra dagar. Vilket har varit så varje gång. Nu var en tablett för lite så klart men det var ett test från min sida. Ville se hur det skulle bli. Man lär sig något nytt om hur magen fungerar så varför inte kolla om en tablett räckte. (nu gjorde det inte det)

 

Nu ska jag ut och åka kryssning i helgen och jag tänkte helt enkelt att om jag tog fler så skulle jag inte våga ta några på båten om jag skulle få akut diarre där. För om jag hade tagit fler tabletter i onsdags skulle mitt stopp vara i tre fyra dagar och ev släppa på lördag och det är då jag befinner mig på båten och om magen då blir lös kan jag inte ta stoppande för det skulle ju då innebära att jag stoppar magen i tre fyra dagar till.

Jag vet inte om min mage klarar av det.

 

Lät det där begripligt?

 

Nåja men nu är det fredag och jag har haft diarre sen i onsdags men attackerna kommer bara då jag äter.  Däremellan är det lugnt. Tarmarna är väl extra irriterade nu. Och magen extra känslig för vad jag äter. Det blir ju så då man har ett skov. I alla fall för mig.


Svar på en kommentar!

Bettye Whitten om inlägget Orsaken till IBS!!:

Very informative website. Ibs is very troubling for those who have it and they need all the help they can get.

http://what-is-irritablebowelsyndrome.com/



Mitt svar!!

Tack.

Spolad (-_-)

Ett av mina problem är Diagnosen Ibs som den här bloggen mest handlar om.

Men jag har även Interstitiell Cystit (kronisk urinvägsinfektion). (som varit helt ok rätt länge) Men som nu har tagit fart igen. Man har ingen aning om hur man ska bota det. Gåtan kan aldrig få ett svar då man famlar i blindo. Men hellre det än att man inte gör något alls. *ler*

 

Mitt problem är att jag har haft kronisk urinvägsinfektion sen 1995. Eller det var då jag fick min diagnos.

Hur jag vet att jag har den diagnosen?

 

Jo man gjorde en cystoskopi och tittade i blåsan och man tog vävnadsprov. Då fick man fram att min blåsa var inflammerad. Något som kroppen ställer till med och som inget tydligen kan få bort. Det är inget som smittas utan något som den egna kroppen skapat eller hur man ska säga.

 

Jag har haft urinvägsinfektion mååånga ggr, den traditionella varianten. Med ont vid urinering och med ett dokumenterat labb prov som har visat på bakterier.

 

Men sedan gick det över till att det ibland inte visar några bakterier och att symtomen förvärras under en tid.

 

Just nu är jag i ett sånt läge där jag fått antibiotika vid två tillfällen och vid den andra medicineringen visade det sig att det inte fanns några bakterier. Back on 1 again.

 

Men i dag var jag hos min gynläkare för att försöka med en behandling som jag gjort tidigare hos honom i uppdrag från urologen på KS.

 

Man sprutar in Silverklorid i blåsan och sen tömmer man ut och fyller i igen.

Läkaren sprutade även in kortison i urinröret. Sen ska man hålla sig så länge man kan.

 

Vi får se om det gör någon skillnad, detta ska upprepas flera ggr. En ny tid fick jag med mig till i nästa vecka. Kanske gör detta att blåsan blir mindre känslig. För ett tag.

 

Min urolog säger att det är vanligt vid IBS att man även då har en känslig urinblåsa.

 

Det jobbiga är nu att då blåsan är överkänslig så har även min mage kraschat. Det är ju inte något kul läge men jag måste ju acceptera att så här fungerar min kropp.

 

Tog idag en imodium men den stoppade inte min mage. Men jag skulle ha tagit två tabletter så hade det stoppat. Det är ju så man tar dem. Två tabletter och ytterligare en till om man fortsätter springa på toaletten dvs om inte diarierna stannar.

 

Men man gör sina misstag. Förtsätter magen rinna så får jag ta två tabletter i morgon.

 

Right?

 

Men men….

 

Har du som har IBS samma URINBLÅSE problem???

 

Fakta om Interstitiell Cystit

http://o.cotot.com/interstitiell-cystit/sjukdomar-uti

 

http://o.cotot.com/interstitiell-cystit/forsta-interstitiell-cystit

 

http://o.cotot.com/interstitiell-cystit

 

http://www.urologkanalen.com/interstitiellcystit/index.shtml

 

http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Vardutbud/Urologi/Diagnoser-och-sjukdomstillstand/Interstitiell-cystit/

Nu är det dags för en kryssning!. \(^^,)/

*Bilden hittat ute på nätet.


Jag tycker att det är alltid lika pirrigt då man ska resa eller åka i väg någonstans. Är det biltransport som gäller äter jag inget alls innan för att klara hela resan. För man kan inte låta bli att tänka på hur magen ska sköta sig, om man ska få ont eller om man ska behöva springa på toaletten. Men ibland måste man också försöka lära sig att acceptera att så är läget och åka ändå. Det kunde jag inte förut. Jag valde hellre att avstå, eller åtminstone att låta bli att äta på dit och hemvägen. Idag kan jag det. Eftersom jag funnit mitt redskap för att ta komandot.

 

Men det är inte lätt. Inte lätt alls.

 

Nu står jag inför en kryssning och jag ska njuta av varje sekund. Äta det jag vill (ja eller nästan i alla fall :-)) och låta bli att tänka på magen. Verkligen låta bli att bry mig om hur den (kanske) tänker bete sig.

Varför ska jag ta ut något i förväg?

(men ändå tänker man på hur det skulle kunna bli, aja baja)

 

Låter rätt tufft och tryggt va?

 

Ja men numera känner jag mig trygg att åka på kryssning. Man äter ombord på utresan och skulle något hända kan jag alltid tillbringa min tid i hytten om så skulle vara. Där man har en egen toalett som jag kan sitta på hur länge jag vill och en säng att lägga mig i om jag blir riktigt dålig.

 

Nej. Jag är inte så kaxig men jag känner mig mycket mer trygg idag än jag gjorde förut. Jag har min magmedicin (för gallan) och de stoppande dimor/imodium nedpackad och jag vet med säkerhet att de fungerar om jag måste ta dem. Så jag kommer faktisk kunna njuta av min resa även om jag äter lunch på hemresan och sedan ska åka t-bana i 45 minuter hem. För tar jag en/två tabletter oavsett om magen kraschat så är jag säker. Garanterad säker.

 

Tänk vad bra det är att man har varit tvungen att testa pillren så man vet hur de fungerar. Det skapar för mig en trygghet som jag aldrig haft i mitt liv tidigare. Livet leker.

 

Sen att jag ska åka med de mest underbara snubbar som finns gör inte saken sämre.

 

Love u guys,


Svar på kommentar som kommenterats.

Mickan om Svar på kommentar!!:
Dock är det ofta så att många läkare, tyvärr, säger att det är IBS, just för att de inte har en aning..min läkare "erkände"det för mig..han är väl ärlig iaf. Men det är inte okej att det är så!!

Hur funkar din magvärk..har du värk jämt eller bara som kramper ibland?? Jag är lite förvirrad över hur det funkar för andra med värk och sånt?
Hoppas att det går bra för dig med din mage!!:)
Kram Mikaela


Mitt svar:

Hej Mikaela!

Ja tyvärr verkar det som att IBS får stå för alla magproblems diagnoser. Vad jag menar med det är att om man inte finner annat fel så heter det IBS.

Det kanske är så att det är IBS men jag drömmer och hoppas på att de ska finna ett prov som man kan ta som BEVISAR att det faktiskt är IBS och inga andra fel.

Men vi kanske är snabbare där än vi anar.

Jag har ju tidigare lagt upp ett inlägg och länk till en artikel i Aftonbladet som du finner HÄR.

Det vore ju toppen om de först och främst kunde hitta de gemensamma nämnare mellan olika patienter med IBS och sen finna ett labb test som visar att man har sjukdomen.

Vi får hålla tummarna.

För det som jag är rädd för är att vi med detta kommer att missförstås och inte blir trodda på om man hela tiden skriver att man ställt fel diagnos på IBS.are eller att man får diagnosen för att läkarna inte orkar ta reda på vad som är fel. Att de hellre sätter diagnos IBS för att slippa lägga tid på ordentliga tester och undersökningar.

För det skulle göra att vi alla skulle bli misstrodda i stor skala.

Jag är i alla fall i nuläget glad över att man kommit på vad som är fel på tarmen när man fått diagnos IBS. En Tarmfunktions Störning. Det kan ingen ta i från oss.

//M

Ps. Svar på din fråga. Jag får kramper ibland, oftast i samband med mat intag. Men jag kan också få magvärk däremellan. Men jag har också problem med gall funktionen. Jag har ingen gallblåsa men jag kan få ont så in i h*lveta då och då.

När jag är i ett skov då jag har diarre hela tiden då slås också gallan ut. Det ger kraftiga magsmärtor som jag ibland kan avhjälpa med min gallmedicin Papaverin.

Men just nu är min mage väldigt snäll mot mig. Kanske för att jag stressat ner i mängder och jag har inte så mycket press på mig som förut. Det har skett en förändring på folk i min närhet som gjort att jag också stressat ner.

Men jag ska inte ropa för högt, för rätt var det är så ballar magen ut. Då brukar det hålla i sig länge.

Kram.



Svar på kommentar!!

Camillas kommentar om inlägget ang  Mag och tarm föreningen.:

Enligt mig ett bevis på att ingen tar IBS på allvar...
Träffade dietisten häromdagen och hon ifrågasatte min diagnos, men hon hade ingen idé över vad det kunde vara. Jaha?! Är jag i "ingemansland" igen? Haha!

Mitt svar:

Ja man blir lite ledsen att det hela tiden ska ifråga sättas. En läkare sa till mig för ett tag sedan, när jag nämnde att jag har ibs också. Så sa han att det verkar som en del läkare sätter en diagnos för att man inte kan säga att det inte har en aning om vad man lider av.

Det är ju samma sak när man söker läkare då man är förkyld el dyl. Då säger d ju att man har virus. För det vet vi ju allihopa att du hjälper ingen antibiotika eller peniccillin.

Enkelt för dem helt enkelt (mohaaaha)

Men det får verkligen inte vara så att när man söker för problem med magen så ska man få diagnosen IBS för att det är enklast för läkaren.

För ibs är ju faktiskt en funktionsnedsättning i tarmen så det är ingen man har om man inte har dom problemen.

Jag blir lite ledsen ibland då det fortfarande idag har en så dålig klang när man säger att man har ibs.

Som att man är inbillningsjuk eller en SÅN DÄR som man inte kan hjälpa för att man lider av något som inte finns givna mediciner för. Eller behandlingar.

För att ha IBS är inte roligt i någon form. Man blir tvungen att ändra hela sin personlighet ibland. Hm det där lät konstigt formulerat, men ni som har sjukdomen vet EXAKT vad jag menar.

Man kan inte göra det man vill. Man kan inte äta det man vill. Man ställer in fika, middagar och andra aktiviteter på väldigt korta varslar ibland. Vilket gör att folk runt omkring tror man smiter för att man ångrat sig och att man inte är intresserad av dem. Men det är ju såååå fel. Det är magen som styr mig och inte jag som styr den.

Sen har jag iof tagit lite kontroll över min mage. Men det är ju tack vare mina dimor/imodium.

Varför jag skriver ut båda medicineran beror på att båda fungerar skit bra för mig men jag mår oftast illa av just dimor men inte av imodium.

Tillbaka till ämnet nu. Jag hoppas verkligen att Ersta sjukhus kommer att behålla sin IBS motttagning som de har där. För dom är nog de enda som förstår oss och som insett att de behövs.

Kram.

Mag och tarm föreningen.

Jag har som bekant blivit medlem i mag och tarmföreningen.

Idag fick jag ett medlems brev där jag läste detta.



HUR KAN DET VARA MÖJLIGT ATT IBS SKOLAN PÅ ERSTA SKA LÄGGAS NER?

DET ÄR JU ÄNDÅ DET ENDA STÄLLET DÄR DE VERKLIGEN KAN OCH VILL FÖRSTÅ VÅRT PROBLEM.

JAG BLIR BÅDE LEDSEN OCH BESTÖRT...

DETTA ÄR JU INTE KLOKT. VEM SKA MAN NU VÄNDA SIG TILL NÄR INGEN ANNAN FÖRSTÅR????

Jag önskar er en fortsatt trevlig helg.


Motsägelsefullt!

Inför julen och inför påsken vet jag med säkerhet att min mage inte gillar läget. Det är vad jag äter och att jag oftast varvar ner när jag är ledig mer än någon dag. När stressen ger sig iväg kommer magvärken.
Alltid.

Oftast har det varit så. Men man faller i det varje gång. För att man är dum? Ja kanske man kan tycka. Men jag äter inte annorlunda än annars, eller? Jo det är klart man gör. Man äter lite av massa olika rätter och saker.

Min mage klarade av senaste julen. Vad jag minns i alla fall. Min mage har varit förvånandsvärt bra, rätt länge nu.

Det beror nog mest att jag har fått det lugnare på flera plan.

Jag sitter här och funderar på hur man kan påverka sin mage och vad man inte kan göra för att stilla den. Magens negativa reaktioner går väldigt sällan att påverka men det som går försöker jag lära mig och komma ihåg.

Härom natten fick jag såååå ont i magen. Jag minns inte ens när jag hade så ont sist. Det fanns inget jag kunde göra för att få det att lätta. Det är helt enkelt bara att gilla läget.

VILKET JAG ALDRIG KOMMER LÄRA MIG.

Så den här påsken kommer jag tänka mig för vad jag stoppar i mig och vad jag verkligen inte tänker avstå. Trots att jag vet att ja kan reagera på det. Ibland kan det vara värt det. Eller kanske inte. Men det är mitt val och mitt bestlut och jag kan aldrig skylla på någon annan.

Men för det mesta kan jag inte påverka det alls.

Glad påsk och tänk på vad du stoppar i dig och stressa inte runt till allt och alla för att du måste. Utan gör det för att du vill. Då mår du bra och magen bra.

Kram.


Trevlig helg önskar jag er som läser min blogg.


Det här vore ju kanoners!!

Den här artikeln är lånad härifrån. Aftonbladet den 4/4 2012

Nytt test upptäcker IBS

Ett nytt test avslöjar om din tarm är extra känslig.

Forskare i Göteborg har upptäckt att personer med IBS har speciella proteiner i avföringen.

– Ju högre nivå, desto ondare hade de i magen, säger professor Magnus Simrén.

 

Hittills har det inte funnits något laboratorietest som visar om du har IBS eller inte. Det syns inte heller i form av förändringar på eller i tarmen. För att kunna ställa diagnos måste därför läkaren utesluta alla andra sjukdomar som ger samma typ av symtom. För en erfaren läkare räcker det ofta med din sjukdomshistoria och blodprover, men ibland behövs en mer omfattande utredning.

 

Forskare på Sahlgrenska Akademin tror sig nu ha funnit en enklare metod. De har upptäckt att personer med IBS har speciella proteiner, så kallade graniner, i avföringen. Med hjälp av ett avföringsprov kan de skilja friska från sjuka.

– Just det kanske inte patienten har så stor nytta av. Det är ju enklare att fråga om personen har problem med magen, men för oss forskare är det ett stort steg framåt, säger Magnus Simrén.

Det är första gången forskarna hittat något som tydligt skiljer IBS-patienternas prover från friska.

– Med hjälp av graninerna, eventuellt i kombination med andra prov, ska vi nu se om det även går att skilja IBS från andra tarmsjukdomar som Crohns och Ulcurös kolit, säger han.

Lyckas det, kan ett IBS-test finnas klart redan nästa år.

 

Graninerna har inte bara ett annat mönster hos de drabbade, det finns också ett samband mellan mängden graniner, smärtnivå och hur svåra avföringsproblem personen har.

Genom att se på vilka celler i tarmen graninerna sitter, hoppas forskarna kunna hitta de bakomliggande sjukdomsmekanismerna och på så sätt en framtida behandling.


Caroline Hougner

Berättat från verkligheten.

Detta kommer från Aftonbladet den 15 mars 2012

”Tiden efter diagnosen var jättetung”

Caroline lever med IBS

– Man ser näst intill ut som alla andra och ändå skiljer sig livet åt otroligt mycket, säger Caroline Svensson som har IBS och väldigt långsam tarmfunktion och kronisk förstoppning.

När hon mår som bäst jobbar hon och lever ett vanligt liv, när hon mår som sämst är det sjukhuset som gäller.

 

Det började med magkramper och diarréer. Caroline gick till vårdcentralen och fick höra att hon var ung, stressad och att hon skulle åka hem och vila. Andra tips var att hon hade ”känslig tarm” och att hon skulle äta mer fibrer. Men varken vila eller fibrer hjälpte mot magproblemen som i stället bara blev värre. Hon rasade i vikt och smärtorna blev värre och värre. Caroline genomgick koloskopi och gastroskopi och till slut så kom domen, mycket svår IBS.

Kronisk sjukdom

– Tiden efter diagnosen var jättetung. Dels för att jag var så sjuk och låg på sjukhus i över tre månader, dels för att hela mitt sociala liv tog slut. Jag fick hoppa av utbildningen till sjuksköterska vilket var väldigt jobbigt och dessutom försvann nästan alla gamla vänner. Jag mådde också dåligt psykiskt, att vara så ung, 20 år, och få en kronisk sjukdom är en stor sorg, berättar Caroline.

Det tog lång tid att komma tillbaka till livet igen. Caroline var helt sjukskriven i 2,5 år och under den tiden så fick hon lära sig att leva med sin IBS. Men hon lyckades att hitta tillbaka till livet och jobbar i dag som sjuksköterska, trots sin svåra sjukdom. Symptomen har förändrats, i dag har hon inte diarréer utan i stället svåra förstoppningar som gör att hon får laxera väldigt hårt och då måste hon vara inlagd på sjukhus.

"Ständiga smärtor"

– Utöver det har jag ständiga smärtor dygnet runt, svullen mage, illamående, huvudvärk och en otrolig trötthet som inte går att sova bort, säger Caroline.

Att träffa andra människor i samma situation har hjälpt mycket och på Mag– och tarmförbundet har Caroline kunnat träffa människor i samma situation som hon. Hon ser det som sin plikt att berätta och få ut budskapet om en sjukdom som är så vanlig.

– Jag har hela tiden varit väldigt öppen och berättat för alla i min närhet att jag är sjuk och hur det påverkar min vardag. För mig är det en trygghet att andra människor vet hur det ligger till. Det är definitivt inte någonting att skämmas för, vi måste prata mer om dessa sjukdomar, säger hon.

 

Jessika Dever


Tänk att så här tänkte jag också en gång!!

Detta kommer från en artikel i Aftonbladet från den 12 mars 2012

”Jag trodde magen var slut”

Ingen rå lök eller vitlök, helst ingen stress, kaffe endast vid högtidliga tillfällen och aldrig kikärtor. Men däremot risavkok, regelbundna sovvanor och psylliumfröskal på morgongröten, det funkar. Jan Roostal har kommit på sin egen medicin mot sin överkänsliga mage.

Ett par tarmröntgen och lika många gastroskopier visade ingenting. Jan Roostals tarmar såg fina ut enligt läkarna. Han testades för glutenintolerans och för laktos, men nej, det var inget fel. Men varför blev han då så lös i magen efter att han ätit vissa livsmedel?

– Jag tror att jag lider av överkänslig tarm, helt enkelt. Om jag äter mycket baljväxter, grovt bröd eller mjölkprodukter blir jag otroligt lös i magen dagen efter. Gudskelov så får jag inte speciellt ont, men det är ju väldigt jobbigt ändå, säger Jan.

Medicinen slutade hjälpa

I vintras så blev han väldigt dålig. Magen var kass och han tyckte att han sprang på toaletten hela tiden. Han tog magmedicin men han tyckte inte att den hjälpte som den brukade. Tidigare kunde han ta några tabletter och sedan var faran över men nu åt han upp maxdosen åtta tabletter under två dygn och ändå kom magproblemen tillbaka snabbt igen.

– Det var riktigt illa, jag trodde att nu var magen slut, att det här var sista varningen, säger Jan.

Så kom han ihåg att han för länge sedan hade hört om en gammal huskur där man drack risavkok och att det skulle lugna ner magen. Sagt och gjort, Jan kokade upp ett par deciliter ris med mycket vatten i en stor kastrull och lät det koka och dra i ett par timmar. Sedan drack han avkoket under dagen och nästan genast märkte han skillnad.

Anpassar sig efter magen

– Det är helt fantastiskt mot lös mage. Jag kände efter ett tag att magen inte heller var lika känslig och att jag inte behövde vara lika noga med vad jag åt, säger han.

I dag har han alltid risavkok hemma men försöker också att leva på ett sätt som avlastar hans känsliga mage. Han tränar mycket och äter inte kött vilket gör att han äter mycket fisk och ägg för att få i sig proteiner. Han försöker att få i sig fibrer, men spannmål blir han dålig i magen av så det blir inte så mycket sådant.

– Jag måste anpassa mig efter min mage. Jag märker att om jag sover ordentligt och inte äter på några timmar innan jag går och lägger mig så mår jag mycket bättre. När jag cyklar mycket är det också väldigt bra för magen, berättar han.

Tar tabletter ibland

Fortfarande så händer det att han tar några magtabletter om magen krånglar. Det kan hända om han ska hålla föredrag eller om han är stressad eller nervös.

– Men jag tror att om jag lyckas ordna till mina vanor så att jag somnar i tid på kvällen och inte är i tidsnöd emellanåt så kan jag nog sluta med dem så småningom. Men det är svårt att få ihop det, säger han och ler.

Jessika Devert

Orsaken till IBS!!

Kan säkert vara många. Men en av dem är kanske det här som står i artikeln nedan.

En artikel om just detta hittar du här.

Jag lånar texten från Aftonbladet där detta stod den 16 mars 2012

Vanlig maginfluensa kan utlösa IBS

En helt vanlig maginfluensa kan utlösa den smärtsamma tarmsjukdomen IBS, Irritabel Bowel Syndrome.

En tredjedel av alla svenskar, närmare en halv miljon, som har IBS beräknas ha insjuknat i samband med kräksjuka.

– En riskfaktor för att drabbas är om man mår psykiskt dåligt i samband med att maginfluensan bryter ut, säger Magnus Simrén, professor och överläkare vid sektionen för gastroentologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läkarna vet fortfarande inte varför magsjuka triggar igång IBS.

– Man kan tänka sig två teorier - att magsjukan i sig startar upp en inflammatorisk retning i tarmväggen och det andra är att man stökar runt i tarmens mikrobiologiska flora, säger Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Centrum för Allmänmedicin, Karolinska Institutet i Solna.

När ska jag börja misstänka att min maginfluensa gått över i IBS?

– Om magproblemen fortsätter en månad efter att en vanlig maginfluensa borde vara över bör man kontakta en läkare för att få en diagnos och på så vis kunna utesluta andra problem med tarmen, säger Lars Agréus.

Folksjukdom

IBS är en av våra vanligaste folksjukdomar. Uppskattningsvis 15 procent, det vill säga närmare en och en halv miljon svenskar, lider av kolon irritable som är en funktionell mag- och tarmstörning.

En sjukdom som försämrar livskvaliteten avsevärt hos den som är drabbad, bland annat i form av otaliga – eller för få – toalettbesök på grund av den egna oförmågan att kunna reglera tarmen.

Satsning på forskning

Det finns ännu inga prover eller undersökningar som visar om man har IBS, men en karaktäristisk sjukdomsberättelse och några enkla prover för att utesluta andra sjukdomar räcker oftast för diagnos.

Mycket forskning satsas på IBS, men ännu har man inte funnit orsaken till varför vissa drabbas av sjukdomen. Troligtvis är det en samverkan av både kroppsliga, psykologiska faktorer och ärftlighet.

 

Katarina Arnstad Elmblad



RSS 2.0