Medlem...

Jag har gått och blivit medlem i mag och tarm förbundet. Jag har ingen aning om vad det kommer att ge men det känns i alla fall skönt att tillhöra ett förbund som vet hur det är att leva med en mage som lever sitt liv.Man kan där läsa om olika magproblem. Vill du kolla in deras hemsida? Klicka på bilden övan så kommer du direkt dit.

Bilden lånad från nätet....

Penicillin kuren är över!!

Min mage har klarat av det rätt bra den här gången. Jag har inte gått förbi reaktionsfritt så klart men de har varit hanterbart. Men jag misstänker att urinvägsinfektionen inte är borta. Men jag ska kolla upp det om det inte ger sig. Jag har varit med om det förut att det inte gått bort av en kur.

 

Jag har ibland svårt att bli av med infektioner.

 

Är det något som du som har IBS känner igen???

 

Fortsättning följer……

 

 Bild lånad från nätet.


Svar på kommentar!

Ulla om Till er alla från lilla mig.:
Kram,,,,,

Mitt svar:

Tack Ulla.

Svar på kommentar!

Jeanette om Svar på kommentar!:
Tack för ditt svar!

Är det IBS så får man som du skriver, testa sig fram och se vad som går och inte går. Men man får väl ha halva apoteket i väskan så man kan jobba. :/ Kram


Mitt svar:


Hej Jeanette igen!

Ja det är nog viktigt att tillåta sig att hitta sitt sätt utan att påverkas av vad andra tycker att man ska göra. Klart man ska lyssna på tips men man måste själv bestämma när man är redo att testa olika sätt att må bättre.

Till er alla från lilla mig.Bild funnen på nätet.

Ni gör min blogg värd att fortsätta med!!!


Häftigt att ni har varit 51 stycken på en och samma dag. Det tackar jag ödmjukast för.

Tack. Kram till er alla som tittar in här, vem du än är...

Svar på kommentar!

Sara kommentar på inlägget I ett dåligt läge!:
Jag känner med dig. Har också ibs och antibiotika är inget kul. Jag hoppas att du lyckas hålla gnistan uppe. Och jag hoppas att du får komma in i en lång bra period efter den här prövningen.

Mitt svar:

Hej Sara.
Tack för din omtanke. Jag hoppas också att det inte blir så fel med magen som det brukar kunna bli pga antibiotika. Men man ska ju ha tur också.

Vitamin B.

Den här informationen hittade och lånade jag här.

Vitamin B är en en grupp vattenlösliga vitaminer. Det finns flera olika B-vitaminer, 8 stycken.
B vitaminerna är viktiga för många funktioner i kroppen som till exempel omsättningen av kolhydrater, fetter och protein. De är även viktiga för att celldelningen ska fungera som den ska och för den psykiska hälsan.

Vitamin B1
Brist på Vitamin B1 kan orsaka nedsatt aptit, ge dig sämre koncentrationsförmåga viktminskning och störningar på nervsystemet. Vid långvarig brist så kan man drabbas av Korsakoffs sjukdom.

Vitamin B2
Brist på Vitamin B2 kan ge sprickor på mungiporna, läpparna och även orsaka irriterade slemhinnor.

Vitamin B3
Brist på Vitamin B3 kan orsaka en sjukdom som heter Pellagra. Symptom på den sjukdomen är bland annat sår på huden, lös avföring, förändringar på nervsystem, slemhinnorm, tarmkanaler. Dessutom kan personen drabbas av schizofreni och demens.

Vitamin B5
Det finns vad man vet inga kända symptom.

Vitamin B6
Brist på Vitamin B6 kan orsaka mikrocytär anemi (Färre röda blodkroppar än normalt), depression och även ett högt blodtryck.

Vitamin B7
Brist på Vitamin B7 kan orsaka skada på foster och spädbarn.

Vitamin B9
Brist på Vitamin B9 kan precis som brist på B6 orsaka makrocytär anemi (Färre röda blodkroppar än normalt) och skador på foster. Hos äldre kan brist orsaka åderförkalkning.

Vitamin B12
Brist på Vitamin B12 kan orsaka makrocytär anemi (Färre röda blodkroppar än normalt) och orsaka skador på nervsystemet. Det kan även orsaka psykiska sjukdomar som till exempel depression, psykos och mani.


I vilken mat hittar man Vitamin B.
Vitamin B finns i många olika livsmedel, här nedanför är en lista på mat som kan vara bra att äta som man misstänker att man lider av brist på någon B-vitamin.

 • Groddar
 • Fröer
 • Nötter
 • Bönor
 • Råris
 • Fullkorn
 • Lever
 • Ägg
 • Mjölk
 • Mörkgröna grönsaker (Tex Broccoli)

Inte lätt att veta då det varierar!!

Hur ska man veta om man har brister i kroppen när olika läkare säger olika angående gränsvärden?

Jag klagar verkigen inte men då man lider av konstant trötthets/förlamningkänsla så måste det ju vara nått fel?
Jo jag vet att vi med IBS kan lida av trötthet men när man i vanliga fall trots IBS känner sig rätt normalt pigg och att det sen ändrats så har ju något förändrats i kroppen. Right?

Men hur som idag fick jag svar på mina blodprover ang B12 mm.

Förra ggn såg mina värden ut så här.
Kolla in det inlägget här.
B12 - 247
Folsyra - 9,7
Hb - 137

Blodprovtagningen innan låg

B12 på nått runt 230
Min folsyra låg den ggn på 7 och
Hb minns jag inte.

Idag var värdena så här.
B12 - 232
Folsyra - 7.1
Hb - 138
Dessutom hade man tagit ämnesomsättningsprover och de såg bra ut och man hade även tagit prov på Gluten som visade att jag inte är överkänslig för det. Sen hade man tagit ett prov som heter MMA. Jag vet inte riktigt vad det står för men hon förklarade att det provet är det viktigaste i värderandet av B12 mm. Det provet låg på 0,13
MMA - 0,13


Men hur kan läkare tycka olika. De andra jag mött säger att jag ligger i underkant och att det är bra att jag tar B12 och folsyra. Men min mag och tarmläkare säger att värdena är bra. Nu litar jag på henne för hon vet ju vad hon talar om och vet nog hur det ska vara. Så jag känner mig nöjd med svaret.

Hon ska även göra en uppfölning på mina prover i augusti. Det är bra det för det kan ju vara så att värdena åker upp och ner. Nu har jag ju haft en bra mag period och då kanske det visar att det ser bra ut. Om jag har en dålig period kanske allt ser annorlunda ut.

Men inga B13 eller folsyra tabletter för mig fram till dess....

I ett dåligt läge!

Jag har haft ibs i såååå många år och jag vet saker som verkligen, verkligen kan framkalla svåra diarreer och det är antibiotika. Känns så jäkla sjukt att man botar en sjuka med antibiotika och så samtidigt så framkallar man ett skov som gör att man kan tappa allt det man byggt upp. Men nu har jag lovat mig själv att inte tappa gnistan och hoppas på det bästa.

Jag gick ju till gynekologen idag. En chansning. Kanske fel läkare tänkte jag men eftersom jag harde ont i nedre delen av magen kändes det lite relevant att börja där. Jag fick lämna ett urinprov för säkerhets skull.
Det var inget med tarmarna och det var inget med äggstockarna. Tack och lov i och för sig men jag hade en kraftig urinvägsinfektion. Den har tydligen pågått ett tag. Därav den kraftiga smärta i buken i natt och i morse och idag.

Nu har jag påbörjat en antibiotika kur och jag håller hårt i tummarna att jag ska slippa få ont i magen och starta en lång period på diarreer. Vill verkligen inte det. Har varken tid eller ork kvar att bli mer sjuk. Måste få hämta kraft och ork så jag orkar vara BARA JAG.

Men nu kör jag en sjudagars kur så får vi se hur det går. Right?

Ps. Jag måste erkänna att det känns som att någon vill djävlar med mig. Som inte vill att man ska må bra. Att man hela ska gå runt och känna sig otillräcklig. Att gå runt att känna sig som en looser och en svikare gör varken magen eller själen glad. Sen att man är en sån person som vill ställa upp och som vill vara stark och tuff, spelar tydligen ingen roll... Ds.

Jag blir både arg och ledsen men mest....................................................................................................
..........................................................................................................................................................
....Ledsen (-_-)

Känns som man vill säga förlåt hela tiden. Men jag har ju inte valt det här.

Svar på kommentar!

Jeanette om Svar på kommenter som kommenterats!:
Hejsan, Jag undrar om du har testat läkemedlet IBEROGAST? Jag har kanske IBS, ska göra en undersökning till och tänkte bara om du hade någon erfarenhet av detta läkemedel. Kram och tack för en bra blogg!

Mitt svar:

Hej Jeanette!
Vad roligt att höra att du gillar min blogg.
Det glädjer mig att den är till godo för andra också.

Jag har inga erfarenheter av IBEROGAST. Men jag har naturligtvis hör talas om den. Men om jag inte har helt fel är den bra för uppkördhet, illamående och magnip.
Jag lider mest av diarreer och har iof allt det andra som magont, uppjördhet, illamående, förstoppning men det är inte så ofta jag lider av dessa symtom.
Så mitt mål har varit focuserad på att lindra mina diarreer i första hand.

Men här har jag hittat lite information på fass.

Svar på kommenter som kommenterats!

V om Svar på kommentar!:
Jag skadade också min menisk på vänstra knäet för ett par år sedan som fixades med hjälp av en titthålsoperation och nu är den som ny ;) Enligt läkarna hade jag minimalt med artros, vilket var skönt att höra. Ramlade dock med cykeln i höstas och därefter har jag fått problem med mitt högra knä :( Är nog dags att palla iväg och röntga det snart.

Cykling borde funka om du har ont i knäna, i lagom mängd förstås. Jag längtar tills cykelsäsongen börjar snart, cyklar till jobbet då vlket blir en sträcka på ca 10 km totalt om dagen.

Lycka till!

Mitt svar:

Ja läkarna har sagt till mig att träningcykel är milt för knäna. Så det är nog något jag ska ta tag i.
Det är ju bara att bestämma sig. Men det går trögt just nu.

Idag vaknade jag av svin ont i magen och jag låg dubbelt i sängen. Fick ringa mig sjuk och snart ska jag till läkaren.
Vet inte om det är något i äggstockarna eller om det är i skarven mellan tunntarmen och tjocktarmen som är elak mot mig idag. Men men. Det visar sig väl.
Kram.

Svar på kommentar!

På inlägget "Gå ner i vikt! ♥" (http://minibsochjag.blogg.se/2012/february/ga-ner-i-vikt.html)

Tänk på att viktväktarna har förändrats sedan du var med och i dag får man äta allt men inte alltid! Jag vet fler som har olika problem som klarar vv bra! Så jag rycker de är värt att pröva!  En sak e ju säkert, det fungerar och man lär sig äta rätt vilket gör att man inte behöver känna att set är en diet utan en livsstil! Så nu är det bara att skriva in sig å testa;-))

Mitt svar:

Hej Lotta (jag antar att det är du Lotta R som jag känner :-)

 

OM det är en annan Lotta säger jag Hej till dig istället.

 

JO det var ett tag sen som jag var med i VV men sist jag försökte var inte för så många år sedan. Då hade de en instruktör eller vad de nu kallas. Som var helt fel för att tagga och inspirera mig. Han talade bara om hur han gjorde för att få ta sin eller rättare sagt sina alla öl till helgen. Det var helt oseriöst om du frågar mig. De hade en jätte bra konsulent (heter d kanske?) när jag gick dig första ggn. Hon inspirerade och gjorde kurserna roliga intressanta men framför allt informativa. Jag ska ta mig en funderare. För det är såååå viktigt att ha en bra ledare (kallas de så kanske) som får en att lyssna.

För som du säger så ska man ju skapa sig en livstil som håller resten av livet. VV är den dieten eller bantningen jag tror på i längden.

Fast jag hatar att kalla det bantning. Det får en så dålig klang.. Men att ändra sin matkultur är ett helt annat sätt att se det på.


Svar på kommentar!

En Kommentar på inlägget "Gå ner i vikt! ♥" (http://minibsochjag.blogg.se/2012/february/ga-ner-i-vikt.html)

Förstår dina funderingar. Motion är bra, man mår bra både psykiskt och fysiskt av det. Kanske kan du inhandla en bra ljudbok (eller flera) och bestämma dig att trampa på din motionscykel ett antal dagar i veckan och samtidigt  lyssna på en bra bok eller varför inte bra musik. Inte så dumt? Lycka till. Kämpar på mitt håll jag också.
Nyss hemkommen från gymmet - full med endorfiner :) tyvärr så har jag ett knä som krånglar, men låter inte det hindra mig för har märkt hur dåligt jag mår när jag inte tränar. Ha en härlig söndagkväll!!

Mitt svar:

Hej V!

Vad roligt att höra av dig. Ja att lyssna på musik eller en cd bok är nog inte så dumt. Man kan nog glömma bort hur tråkigt det är att cykla.

Jag kan förstå att man kan må bra av att träna. Men jag tycker inte om när folk säger att det LÖSER ALLA
PROBLEM. Både du och jag som har IBS vet att man själv måste hitta alla må bra saker. Utan påtryckning av andra.

Jaha så du har också problem med knäna. Det har jag också. Det gör ju att det är svårt att hitta bra  träningsaktiviteter. Jag älskar att simma. Tävlade då jag var barn. Men nu får man ta det lite lugnt.
Min menisk sprack 2008 och jag har varit kanon bra i det knät efter operationen sen dess men har problem
med det andra.  Medfödd försvagning i knäna. Sen att man väger en del är sliter ju naturligtvis också.
Det är ju en bra anledning till att gå ner i vikt.

Kram.


Gå ner i vikt! ♥

Det är något som jag verkligen skulle behöva göra. Men det är såååå svårt då det är så mycket som jag äter som jag mår dålig av pga magen. För det är svårt att inte kunna äta vad man vill och det blir ju då ett problem.

Jag läser och hör att många i min närhet håller på med LCFC dieten. Men (nu kan jag kanske för lite) men det är fööör mycket fett i den dieten. Sen kanske det skulle vara bra att dra ner på pasta och potatis och dyl, (jag har förstått att en del ibs.are mår bättre utan det).
Men då man har IBS är det ju så svårt att veta vad och vilka produkter man ska låta blir för att må bra i magen.
Jag har också lärt mig att inte plocka bort allt för då kanske man en dag sitter där och inte vågar eller kan äta något alls.

Jag skulle vilja gå på viktväktarna. Det har jag gjort förut. Men min överlevnad under den tiden var alla goda grönsaker. Men de klarar jag inte av längre. För har man IBS ska man inte äta för hårdsmälta grönskaker då tarmen inte klarar av det riktigt.

Så jag vet inte hur man ska gå till väga.

Nu tänker säkert någon. Men hon (dvs jag) som är så överviktig äter säkert en massa fett och onyttigt.

Ja det är klart att jag äter fel då jag är överviktig, det förnekar jag inte heller.

Några tycker nog att det bara är bortförklaringar jag kommer med också. Men visst jag erkänner att det inte är lätt att äta rätt och att kämpa så jag kan gå ner i vikt. Jag gillar inte att styras och att äta efter ett schema. Det funkar inte så bra i mitt liv och så JA det kanske är bortförklaringar. (Men sen finns det också fysiska och mag anledningar till att det faktiskt är svårt)

Men att hitta en diet som ger de resultat som jag vill ha är svårt för hur det än är ska man ju leva med den dieten resten av livet för att bibehålla den eventuella viktnedgången.

Så vad ska man göra?

Jo jag tänker äta det jag äter. Nyttigt eller onyttigt. Skit samma (ja för det gör jag ju, skiter av det mesta jag intar)
Men mindre portioner och kanske äta oftare kanske ger bra resultat det också.
Värt att testa kanske?

Men framför allt ska jag röra på mig mer.

Nu tänker inte jag bli en hysterisk träningsfreak. För det är inget jag tror på. För de flesta jag känner tränar hysteriskt och sen lägger de av igen.

Man måste hitta sånt som fungerar i sin vardag och som ger träning utan att behöva avsätta tid och så.
Fel?
Nja kanske men det är så jag måste leva mitt liv. Kombinera "bantning" och träning i min vardag.
Som tex ta en promenad innan middagen. Äta mindre portioner som jag nämne tidigare i inlägget. Kanske sätta mig på min dammiga motions cykel som ändå står där och samlar damm och har inhandlats för länge sedan. Det är ju bara att ta det ena benet före det andra, el jag nästan i alla fall.
Varför inte använda den då jag ändå har den hemma. Right?

Men att det ska vara så svårt att sätta igång fast man vet att det är det här som behövs.

Jag tror att min ovilja bottnar i att man blir itutad av andra att allt löser sig med att banta och träna.
Det är något som jag ständigt får höra av andra. Ät rätt träna mer så blir du frisk. Nu vet ju vi som har IBS att det inte riktigt fungerar så enkelt.
Vi som har IBS vet ju också att andra är så jäkla skitbra på att ge tips och råd. Men man kan inte bli arg på dem. Det är ju inte deras fel att de inte är insatta i detta. De tror ju på det dom vill.
Men vi vet att det inte är så lätt. Men det finns fullt av människor som kan och vet allt bättre än oss.

Nu är ju inte så att min IBS kommer att försvinna bara för att jag bantar och tränar. Men JAG kanske mår bättre rent fysiskt. Eller hur?

Ja ja det är ju bara att bestämma sig. Men inte för att du säger det till mig utan för att jag VILL.

Jag måste leva mitt liv så som du lever ditt. Allt för att det ska bli så bra som det kan för MIG.

Underbara siffror!!!Statestiken går upp och den går ner men jag har oftast besökare över 30 stycken olika personer per dag.

Det tackar jag ödmjukast för.

Kram till alla

Svar på kommentar som kommenterats!

Mumin J om Svar på kommentar.:
Hej igen!
Ja jag brukar kika in på din sida. Har äntligen förstått hur man lägger in massa länkar så nu länkar jag till din sida med :D
Tråkigt att du inte kom med i studien, men jag kan dela med mig sen, dock inte i detalj då det är sekretess belagt.
Inte kommit så långt än, det är mest övningar som liknar varandra, men vi får se då.
Haft bekymmer på sistone med min endometrios med, var på sjukhuset igår, har en cysta på äggstocken yeiii inte undra på att man har ont.
Vi hörs vännen
kram


Mitt svar:

HEJ Mumin!

Ja jag är jätte ledsen över att inte få vara med i studien så du för jätte gärna dela med dig av bra saker att kunna för att stressa ner...

Däremot ska jag vara med i en annan studie som har med IBS att göra. Det är så himla skönt att man faktiskt  lägger forskningspengar på oss som lider av detta. Jag kommer att skriva mer om studien som jag är med i när jag har kollat med dem om man får tala om den. Jag ska på undersökning den 27 februari så då vet jag  antagligen mer.

Du har ju allt bra otur du. Kunde det inte räcka med det du har nu, kan man tycka. Vad kommer de göra åt din  cysta? Ta dom bort den eller ska den försvinna av sig själv.

Jag hade för många år sen tre cystor på ena äggstocken och en på den andra och jisses vad ont det gjorde.  Mina gick sönder av sig själv. Den som satt ensam var 3gr3 cm och den största på den andra var runt nån cm.

Jag har länkat dig också som du kan se här bredvid till höger. (det gjorde jag för länge sen :-))

Kram.


Tips på en bra IBS sida på nätetKlicka på bilden så kommer du till sidan. Du hittar även sidan under mina länkar här till höger.

Jag hittade en bra artikel där inne som handlar om att man hittat ett sätt att sätta diagnosen IBS

Den länken hittar du HÄR.

Den här sidan tycker jag är intressant och delar gärna med min upptäckt till er alla som läser här.

Svar på inlägget....

Babbi om Att det ska vara så svårt att komma i säng...:
Känner igen mig..har haft IBS sen 1984. Det tog 10 år innan jag ens vågade söka för det så att jag fick ett namn på eländet!


Mitt svar:
När jag fick min diagnos stressmage var jag ju bara åtta år och sen har jag inte tänkt mer på det utan bollats mellan läkare som trott både det ena och andra men sen när jag fick veta att det idag heter IBS har mitt liv förändrats på många sätt. Nu skrivs det ju också mycket om det så man kan få mer kunskap i hur man ska hantera det. Jag tror och är övertygad om att vi alla som har ibs hittar våra vägar. Inget är rätt eller fel utan det som är rätt för mig kanske är fel för en annan.

Men vad skönt att du till slut fick ett namn och med de också kanske finner dina vägar mot ett bättre mående.

Det här är en bra dag för att säga hur mycket du betyder...

...men egentligen vill jag säga det till dig alla dagar.

Men jag vill också önskar er alla en härlig alla dag.
Var rädda om varandra idag och i alla andra dagar.

Love from me to you.

Att det ska vara så svårt att komma i säng...

Men jag har egentligen inget att skylla på då jag faktiskt har ett val.
Att vara uppe eller att gå och lägga mig...

Men här sitter jag och glor och funderar... Funderar på massa saker. Saker som jag inte kan påverka, men som påverkar mig. Jag kan styra många saker i mitt liv och jag kan styra många saker genom att diskutera med mina medmänniskor och ibland får jag igenom det jag vill och ibland får jag kompromissa. Så som det är i livet.

Men lever man med IBS är det så att även om jag har koll på läget eller känner att livet är helt ok om inte rent av helt underbart. Så reagera magen ändå. Jag kan sällan eller i alla fall väldigt sällan sätta ord på varför magen reagerar. Lite så där lagom irriterande. Eller rent ut sagt förjävligt irrerande ibland.

Den här veckan har varit en berg och dalbana med min mage. Jag kan inte säga att det ballat ur helt men den har gjort ont. Så där rikgtigt ont så man nästan lägger sig dubbelt. Jag kommer i det där läget när man inte har något att ta hjälp av. Det är faktiskt ännu mer irriterande än att faktiskt må dåligt i magen.

Jag vill ha den kollen som jag lyckat hitta genom det senaste året. Men det är bara att gilla läget.

Kanske beror det på att jag inte har koll på läget eller att jag ätit fel eller att jag helt enkelt måste ha en dåligt period igen så att jag kan gilla de goda perioderna.

Nä vilket svammel det blev nu, men det är så tråkigt då man inte känner sig redo för en dålig period. Fast man egentligen borde känna sig van vid dem...

Jag har i alla fall lärt mig att inte misströsta och tappa modet när det sker. För jag VET att de goda perioderna kommer och stannar längre och längre...

Over and Out från mig och mitt bajs-magbloggande....

Nobody Knows....


Svar på kommentar.

Mumin J om Tja bloggen!!: Ja både b12 och folsyra. Tog nya prover för ett tag sen, inte fått svar än. Läkaren jag träffade nu fick inte ihop b12 och folsyra brist med ibs. Hon tyckte det verkade märkligt men många av oss med ibs har just dessa brister ändå.


Mitt svar:

Hej Mumin!
Jag har oxå hört av min läkare att man inte BORDE ha brist på B12 och Folsyra då det redan har tagits upp i tunntarmen. Men en annan läkare som jag träffat sa att det kan vara så att det påveraks ändå.

Men jag vet inte hur det egentligen är men det verkar ju i alla fall som att en del med IBS ändå får dessa brister.

Jag har ännu inte fått besked så jag får se vad Mag och tarmläkaren säger.

Återkommer om det...

Tack förresten att du fortfarande tittar in här på min blogg ibland. Jag såg på din blogg att du kommit med i KBT studien. Vad kul.
Själv kom jag inte längre än till att fylla i alla frågor via nätet och med intervjun innan jag fick ett nej till ett deltagande. De tyckte att jag hade fått min diagnos för så länge sen så jag fick inte vara med.

Väldigt tråkigt då jag var så peppad för det här. Och dessutom tror på den terapiformen. Men man kan inte få allt.

Men jag önskar dig lycka till och du får gärna skriva mer om det på din blogg då jag är intresserad på hur det kommer att ge för resultat i forskningen kring IBS och KBT som hjälpmedel i ett psykiskt tillfrisknande eller hur man ska förklara det.

Kram från en IBS:are till en annan// M.

Svar på kommentar.

Kommentarer Ulla om Tja bloggen!!:
Postat av: Ulla

Bra blogg !

2012-02-08 @ 16:36:30


Mitt svar:

Hej Ulla!
Tack så mycket. Det är jätte kul att bloggen gillas. Det är jag så tacksam över.
//M

Tja bloggen!!

Äntligen lördag och det har redan gått halva dan innan jag klev ur sängen. Men ja ja så kan det gå. Kom i säng i skaplig tid i går men är man trötter så är man. Jag är så där ilsket trött som att sängen är allt jag kan tänka på.
Vilken tur att jag äntligen ska ta mina prover på måndag. Jag har ju fått vänta i tre månader för att ta reda på hur mitt B12 och folcyran ser ut. Har jag brister eller inte. Det återstår att se. Om jag nu har det så kommer dom gå vidare för min tarmläkare sade till mig i oktober att det borde jag inte ha då det är tjocktarmen det är fel på. Alla vitaminer och ämnen tas upp i tunntarmen. Men först ska jag ta mina prover så får vi se vad de ger.

Till dig som läser här. Har du låga värden på B12 eller folcyra???

Vad händer idag då?
Ja jag har inte satt många planer på pappret (det osynliga). Men lite av det jag vill göra idag är....
 • duscha och klä på mig, så klart.
 • gå ut och handla nere på min ica butik. (då bilen inte startar så blir det inte coop)
 • sy upp en gardin som jag köpt av en vän
 • sy en kappa till den av tyg som jag haft i måååånga år uppeliggandes i ett skåp (aprikosfärgat) jag tror att det kan bli jätte snyggt ihop.
 • laga mat och sen äta den
 • se melodifestivalen...

Sen blir det säkert nått mer på tv och mys i soffan.


Till dig som läser min blogg.


Det kom ett mail!!!!

Jag fick ett mail igår från en kvinna som hittat hit till min blogg. Jag blir så glad av responsen som jag får från er som läser.
För hur det än är så är det inte lätt att leva med detta problem men sååå skönt att få dela den med dem som verkligen vet hur det är och som förstår pga egna erfarenheter av IBS, el liknade problem..

*****************************************************************************************
Hej!
Jag är en 62-årig kvinna från Finland. Blev så glad då jag hittade din blogg och fick ta del av den.Jag har inte IBS,men jag har liknande besvär. Dessa kom efter att jag hade livmoderhalscancer och fick så hård strålbehandling så tarmarna blev skadade.
Nu är jag pensionär sedan ett år tillbaka, innan jobbade jag halvtid, förmiddag, just för att jag klarade av det utan att äta. Jag fick äta sen då jag kom hem så det var nära till toaletten.
Jag har inte velat avstå från resande. Men det är jobbigt då allt ska planeras så noggrannt, då man inte vet hur tillgången till toaletter är. Otaliga är de gånger då jag rusat in på nån bar eller cafe och använt deras toa. Det ses inte med så blida ögon ,men nöden har ingen lag! Ibland har det hänt "misstag" då man inte hunnit på nån toa och då har det kännts frustrerande. Men då är det bara att tänka positivt, att det finns de som har det värre!
Det var verkligen bra att få läsa om folk i samma situation. Det hjälpte mej mycket att konstatera att det är många som har likadana problem och erfarenheter som jag.

Med vänlig hälsning och tack från E i Vasa

Mitt svar:
Hej!
Vad roligt att du gillar min blogg. Det känns så skönt att se att den uppskattas och kan ge andra känslan av att vi är fler med samma problematik. Kanske kan den ge tröst åt andra som den gör för mig. Det är verkligen inte roligt att ha en mage som gärna bestämmer. Får jag lägga upp ditt mail på bloggen? Naturligtvis utan ditt namn å så. Kanske finns det någon annan med liknande problem och erfarenhet som du som känner igen sig. Jag hoppas du vill fortsätta följa mig å min blogg. Kanske har du nått bra tips som jag kan skriva där från dig.
Hälsningar M.

Nytt mail från E… som kom idag.

Gomorron!

Fortsätter gärna att följa din blogg. Här i min omgivning har jag ingen som jag kan diskutera med så det känns bra kunna ta del av problemen på nätet. Du får nog lägga opp mitt mejl, om du vill.
Eftersom det är magen som bestämmer så tvingas man ofta ändra sina planer. Men nuförtiden har jag lärt mej ganska bra, att inte äta nåt inför teater-biobesök o.dyl. Men ibland hjälper det ju inte och då är det bara att rusa iväg till närmaste toalett. Jag har alltid med mej ombyteskläder vart än jag går. Ibland är det besvärligt då man ska tvätta sej och byta kläder i en liten toalett. Bra grej är att ha med är baby tvättservetter! Det är ett mindre problem om jag klarar sej med ett toabesök, men ibland får jag större "anfall" och då får jag gå 5-6 ggr och det tar minsann på krafterna, brukar vara helt skakig och darrig efteråt. Då är jag glad om jag är hemma, eget badrum och egen säng. Men det har förstås hänt på resor också. Då får man ju bara finna sej i hur det är. Tack och lov så har jag en förstående man som alltid ser till att jag har det så bra som möjligt på våra resor. Och då jag besöker mina vuxna barn så är de ju medvetna om mina problem så de anpassar sej också till situationen.
Oberoende av våra känsliga magar ska vi njuta av livet och glädjas över allt det goda!
Ha det så bra!

Hälsningar från ett kallt Vasa (-27 i morse), E

Mitt blogg svar på senaste mailen.

Hej E,
Jag känner så väl igen situationen. Man hittar vägar för att klara av att göra det man vill.
Jag har också klarat av min sjukdom genom att begränsa mat intagen då jag ska göra saker på dagen och på kvällen/fritiden. För att vara helt säker på att jag ska kunna komma iväg på saker som jag både måste och vill göra.

Jag älskar att resa och jag har oftast haft en bra mage eller så har jag förträngt allt det jobbiga med resorna men sist jag var utomlands Venedig 2009 så lät jag bli att äta på dagarna då vi hade späckat schema i fem dagar. Det fanns ingen som helst möjlighet att avsätta tid på toaletten. Då vi satt i buss utan toalett och vi kom till orter som inte hade så bra tillgång till toaletter. Men jag klarade även av resan då min mage faktiskt rasade. Jag hade redan då med mig dimor tabletter. Jag hade iof inte lärt mig hur de fungerade på mig eller min mage men som akut medicin användes dom.

Idag vet jag hur jag och min mage fungerar och dimor/imodium är ibland ett måste då jag SKA göra både roliga och viktiga saker.

I somras var jag både i Åbo och i Helsingfors och jag kunde äta lunch ute på stan. Vilket jag inte är så bortskämd med att göra numera.

Hälsningar M.

Svar på kommentar på inlägget...

H om Hej!!!:
Jag har också IBS och uppskattar verkligen din blogg!


Mitt svar till dig H

Hej H!

Vad roligt att du gillar min blogg. Det gör mig riktigt glad.
Min blogg startade från början som en blogg där jag kunde skriva av mig om hur det är att leva med IBS. Jag ville ta bort allt det negativa från min privata blogg och då kom denna till.

Jag har valt att skriva öppen om hur det VERKLIGEN kan vara att drabbas av skoven.

Det har också blivit en blogg där jag lägger upp artiklar som jag hittar ute på nätet och den informationen man kan finna även där.

Jag säger ju inte att allt är rätt eller sånt som kan hjälpa oss men kanske står det något som kan hjälpa någon.

Det har för mig varit en härlig känsla att nå ut till fler.

För vi är några stycken som har IBS..

Jag hoppas att du fortsätter att följa min blogg.

RSS 2.0