Sex orsaker till att du har en svullen mage

Artikel i EXPRESSENS nät upplaga idag Läs här...

En uppblåst och orolig mage kan bero på många olika saker.


1. Intolerans eller allergi. Gluten, laktos, mjölkprotein och soja är några av de ämnen som är vanligt att man inte tål.

2. Obalans i bakteriefloran. I tarmarna har du mängder av nyttiga bakterier som bland annat är viktiga för att du ska ha ett bra immunförsvar. Obalans kan bero på att bland annat antibiotikakurer, dålig kost eller tarminfektioner har minskat antalet bakterier.

3. Fel fibrer. En del har svårt att smälta olösliga fibrer från till exempel fullkornsspannmål.

4. För lite sömn eller för mycket stress. Båda sakerna påverkar matsmältningen negativt.

5. Mycket socker. Socker, sötningsmedel och fruktsocker kan vara svårt för tunntarmen att bryta ner och ta upp. Då fortsätter det till tjocktarmen där det äts upp av tarmbakterierna. Det leder till gaser och uppsvälldhet och kan till och med ge diarré och kramper.

6. Toalettskräck. Undvikande av att gå på toaletten när man behöver det, till exempel för att man inte vill använda en offentlig toalett.

Orolig mage – ett vanligt problem
Många med orolig och svullen mage som söker vård får diagnosen IBS, Irritable Bowel Syndrome. Det betyder att man har en känslig eller lättretbar tarm med varierande symtom. Du kan vara drabbad av förstoppning, diarré, magont och gaser.
Undersökningar pekar på att upp mot 10 procent av befolkningen kan vara drabbade. Orsaken till IBS är oklar och det finns ingen botande medicin. Vissa läkemedel kan dämpa besvären och ibland kan undvikande av viss mat eller andra livsstilsförändringar hjälpa.

Av Elin Gunnarsson
[email protected]

Svar på kommentar

V om inlägget Hej!!!:
Likadant här också vad gäller förkylningen/influensan, har varit riktigt krasslig länge nu och det har tagit på krafterna. Hoppas du är på väg tillbaka mot friskare tider :)



M svarar på kommenteren på inlägget Hej!!!:
Ja krafterna är verkligen slut. Vansinnigt hur fort det går att bli av med den med tanke på hur långsamt det går att få tillbaka dem.

Men nu går det åt rätt håll och jag håller tummarna att jag snabbt är på topp igen. Känns så synd då jag mått så bra så länge.

Men men.

Hej!!!

Nu var det ett tag sen som jag skrev. Känns som en evighet faktiskt. Men jag har inte haft något att skriva men samtidigt så har jag varit sjuk nu i nästan två veckor och då har inte orken funnits till för att skriva här.

Jag har haft en mage som har varit riktigt snäll mot mig ett bra tag nu. Visst kommer det tillfällen då jag fått gå på toa när magen ballat ur men det har snabbt gått över. Jag har INGEN ANING om varför den har varit så snäll mot mig men jag är tacksam för varje dag som går. Men visst kan man ändå undra vad som har gjort skillnad.
För då IBS inte går att bota så har det uppenbarligen varit något som gjort att den är snäll. Kanske har jag blivit bättre på att ta hand om mig? Kanske har jag inte haft lika mycket omkring mig som oroat mig?

De senaste veckorna har jag varit jätte förkyld med medföljande HÖG feber som har växlat mellan nästan ingen feber alls på del av dagarna och jätte hög på nätterna. Nu snackar vi om berg och dalbane feber. För hur hårt slår inte det på kroppen? En hel del kan jag säga. Jag hade ont i huvudet, ont i halsen en grymt jobbig hosta och ögoninflammation. Jag har mått riktigt dåligt. Jag har tappat all energi och sen så blir man ju rätt deppig då man faktiskt ändå har fått koll på hur magen fungerar, och då inte behövd vara hemma från jobbet pga den. Det är som att man/någon vill att man ska vara sjuk. Det är som att livet jävlas med en. Jag vill vara den där starka och tuffa bruden som alla kan lita på. Men så blir man sååååå utslagen. Ja hur som helst så verkade allt vända i veckan som var men då slog magen till med raketfart. Den ballade ur ordentligt med kraftiga diareer och med en sån magsmärta så man nästan var villig att lägga sig ner med blottad strype så någon kunde göra slut på en. Hårda ord men ibland känner man så. Hopplösheten slår till med storsläggan och man blir så ledsen. Som om inte det räckte så slog febern till igen i några dagar och jag höll på att tappa gnistan helt.

Men nu har jag repat mig så pass mycket att jag känner att orken är på G tillbaka och det känns som att det är hopp om livet igen.

Jag ser att jag har flitigt med gästande läsare och det gör mig så glad. Min ensamhet blir inte lika stor när jag ser att ni finns.

Kram.

Den är dråplig..

En IBS:ares (vi som lider av diareer) värsta farhåg är ju att inte hinna till en toalett när magen kör igång.
För visst vill man inte skita ner sig.
Den här filmen är så himla dråplig men jag är mer nyfiken på varför hon gjorde det.
Var det nödens lag som slog till och hon inte hade något val. Eller?

Tänk. Det skulle kunna vara vi!!



Det har aldrig någonsin hänt mig en olycka men det är ändå det man är mest rädd för....

Kan man klandra henne? Tänk om man faktiskt inte har något val.
Usch vilken hemsk situation....

Nya läkemedel kan lösa gåtan om IBS

LÄNK TILL ARTIKELN.....

Orolig och svullen mage, gaser, magknip, förstoppning och diarré.
Omkring var sjunde svensk lider av IBS.
Nu finns nytt hopp. Svenska forskare är gåtans lösning på spåren. Dessutom finns nya läkemedel på marknaden.
- Jag hoppas på att vi i framtiden kan bota IBS, säger magprofessor Greger Lindberg.


Ungefär 15 procent av svenskarna lider av IBS, irritable bowel syndrome. Det är den vanligaste mag- och tarmdiagnosen och en av de vanligare orsakerna till korttidssjukfrånvaro.
- IBS är inte farligt men kan innebära ett stort lidande för individen och stora kostnader för samhället, säger Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska institutet, KI.
Hittills har kunskapen om vad IBS egentligen är och beror på varit dålig. Nu tror svenska forskare att de är gåtans lösning på spåren. Forskare på Karolinska institutet har i den första studien någonsin avslöjat att en variant av genen TNFSF15 ökar risken för att drabbas av IBS. Genvarianten påverkar kroppens inflammatoriska svar.

Gen ökar risken för IBS

I en stor studie där tusentals ska delta har forskarna nu ¬börjat att kartlägga hela den mänskliga arvsmassan för att se om fler genvarianter är inblandade.
- Det kan ge oss verktyg både för att upptäcka personer som har anlag för IBS redan innan de utvecklar det. Det här är grundforskning som också kan leda till nya läkemedel i framtiden, säger KI-forskaren Mauro D'Amato.

Bakterier orsak

Syndromet kan debutera i samband med en mag- och tarm¬infektion. Och ny svensk forskning stärker idén att IBS kan utlösas av bakterier. Ett av de misstänkta smittämnena är klamydia i tarmen. Redan nu har speciella antibiotika testats på IBS-drabbade.
- Vi har ett par patienter som har blivit botade - i så mån att de blivit symtomfria. Men det är inga vetenskapligt hållbara bevis, vi vill göra en stor klinisk studie för att se om IBS kan botas genom att man utrotar bakterierna, säger Greger Lindberg.
Det finns också nya läkemedel¬ som kan hjälpa mot IBS. De närmaste sex månaderna kommer ett nytt läkemedel, Resolor, att lanseras på bred front i Europa. Medlet, som stimulerar tarmmotoriken och hjälper mot förstoppning, är redan godkänt i EU.
Svenska patienter kan redan nu få det på recept. Ännu finns inget beslut på om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånen, så man måste betala det själv.

"Värt att prova"

Även andra läkemedel närmar sig lansering.
Ett växtbaserat läkemedel mot IBS, Iberogast, har snabbt blivit populärt i Sverige. Läkemedlet säljs bara på apotek. Till skillnad från många andra örtmedel finns det en hel del vetenskapliga belägg för att medlet faktiskt kan fungera mot IBS och dyspepsi, känslig mage och halsbränna.
- Det kan vara värt att prova, precis som probiotika tycks kunna hjälpa vissa, säger Greger Lindberg.

"Hjälpte på bara några dagar"

Camilla Larsson, 41, i Skövde har svår IBS. Men med hjälp av växtläkemedel slipper hon det ständiga toa¬springet, gaser, svullen mage och sura uppstötningar.
- Medlet hjälpte på bara några dagar. Nu fungerar magen och jag vill inte sluta med det. Jag är inte 100 procent bra, men kanske 60-70 procent av besvären försvunnit. Det är oerhört mycket värt, för att ha IBS kan vara ett helvete. Man blir lätt socialt isolerad när man hela tiden måste se till att ha en toalett i närheten.

FAKTA:

Det här är IBS
Känslig tarm eller IBS, Irritable bowel syndrome kan ge symtom som buksmärta, diarré, gaser och förstoppning. Det är besvär alla har någon gång, men vid IBS kommer de ofta och pågår under flera månader.
IBS debuterar oftast före 40-årsåldern. Det är i huvudsak kvinnor som får diagnosen, men även män kan drabbas.
9 tips som kan lindra din IBS

  1. Kostkoll. Att minska på intaget av olösliga fibrer, som finns exempelvis i fullkornsprodukter och kålväxter, kan hjälpa. Stora mängder socker, sötningsmedel och fett kan också ge IBS-besvär.
  2. Matordning. Ät ofta, regelbundet och ta små portioner. Tugga långsamt, stressa inte.
  3. Träna. Fysisk aktivitet minskar förstoppning och magsmärta visar en färsk svensk studie.
  4. Utbilda dig. Det finns särskilda patientutbildningar på vissa sjukhus och genom Mag- och tarmsjukas riksförbund kan du få kontakt med andra drabbade.
  5. Terapi. Kognitiv beteendeterapi och självhypnos har visat sig kunna göra det lättare att leva med IBS.
  6. Koppla av. Symtomen ökar av stress. Se över din vardag och identifiera dina stressfaktorer. Avslappning, meditation och yoga kan hjälpa.
  7. Medicin. I många fall kan man behandla symtomen, som smärta, diarré, förstoppning och gaser, med läkemedel. Försök hitta en intresserad läkare som kan skräddarsy just din behandling.
  8. Probiotika. Aloe vera och andra naturmedel kan vara värt att prova, även om vetenskapliga belägg är skrala.
  9. Operation. Han man extremt smärtsam IBS kan man i sällsynta fall få hjälp att operera in elektroder som lindrar smärta.

Av Anna Bäsén
[email protected]


Svar på egna frågor!!!

Mina egna svar på mina ställda frågor till dig.

Se inlägget här.


•    Vilken symptom lider du mest av som IBS:are?
(lös mage, hård mage, uppblåst mage, magsmärtor)

Jag lider mest av mina diareer. Jag kan ibland få stopp i magen men för mig är det bara den braiga perioden.
Uppblåst mage har jag mer sällan just nu.
Magsmärtor kommer och går.

•  Vad reagerar du på för mat – godis - dryck?

Listan kommer att komma upp senare.

Vad för stress situation gör att din mage drar i gång?

Jag vet aldrig vilka situationer som gör att min mage blir orolig, visste jag det skulle mitt liv bli enklare då man kanske kan göra annorlunda för att klara av den ”stressiga” situationen.

•    Kan du i förväg veta när magen kommer att falla?

Det händer ibland att jag kan säga, hm undrar om inte min mage kommer att bli dålig nu bara för att jag……tex när jag kopplar av som bäst, då kan magen dra i gång. Som när man just tagit semester eller till helgen. Som att kroppen ibland tillåter sig att bli dålig för att det blir läge för det.
Skumt det där.
Det är som de som har migrän, de drabbas oftast då de kopplar av och håller på att varva ner stressen.

För det mesta kan jag inte förutse ett anfall.

•    Har du tappat vikt eller är du normal viktig eller som jag överviktig?

Jag är överviktig och har varit det sen jag fick min andra son. Det beror ju så klart på att jag äter fel, inget tu tal om det. Det är jag medveten om. Men samtidigt är det så svårt att gå ner i vikt då jag har så svårt att ersätta min kost med de grönsaker jag gillar då min mage inte gillar dem. Dålig ursäkt? Ja kanske men jag vet när min mage varit dålig och lös länge då äter man det kroppens skriker efter (för man tappar en del ämnen då man har långvarig diareer). Dålig ursäkt? Ja kanske men när man har problem med diareer så orkar man inte äta rätt då det ibland känns som att magen går på sparlåga då man hela tiden måste tömma sig då man ätit.

•    Visar de runt dig, dig respekt när du ställer in aktiviteter som ni bokat?

Jag har vänner som förstår mig och min mage och jag känner inte att de på något vis anklagar mig för att jag är opålitlig när det gäller vänskapen bara för att jag ställer in en bio, fika eller middag ibland.
Men sen finns det ju de man känner mindre som gärna vill ge en, en massa råd som de tror ska göra en helt frisk. Vilket det inte gör. Sen förstår man ju att det pratas bakom ryggen på en och så men det är ju mer deras problem än mitt. Right? Min familj har delade uppfattningar om IBS. De menar att alla ”skiter”. Men samtidgt gnäller de ganska högt då de har magsjuka osv. Men då brukar jag säga att när jag har en dålig period med min mage så är det som att ha magsjuka. Då förstår de bättre. För stunden.
Men det finns ju så många olika förutfattade meningar om många sjukdomar men genom min blogg och all den kontakt som jag får med er som är i samma situation kanske gör att vi kommer att nå ut till fler. Så kanske, kanske kommer förståelsen bli större rent allmänt ute i världen men ännu större i våra familjer i synnerhet.

Jag har säkert förlorat någon vän som inte orkade med mina inställda träffar eller mitt egoistiska sätt då jag måste avbryta en fika eller nått annat kul som vi gjorde tillsammans.

•    Vad gör du för att klara av att åka till stan när magen protesterar vilt?

Jag har undvikit att företa mig saker på min fritid då magen är i olag för att orka och klara av mitt arbetsliv. Det är prio ett. Men sen håller jag på att lära mig ett nytt sätt att leva och ta kontroll på min mage. Genom att ta stoppande har jag kommit långt på den vägen. Jag vet idag att tar jag dom så är magen stopp i nån/några dagar. Då känner jag mig så pass trygg att jag far runt som en skottpole både här och där. Så genom de små vita tabletterna har jag fått ett bättre fritids liv.

•    Är det någon mer i din familj eller släkt som har liknade problem?

Jag har tre söner. Två av dem har vanlig plåt magar. Den äldsta av dem har sen liten haft problem med sin mage, men det visade sig att han har magmunsbrock. Det är ju inte samma sak som det jag har men han har ändå viss magproblem.
Min mamma och min biologiska pappa har svåra magar, med magkatarrer och magsår som resultat. Mammas tarmar var som skrumpna russin. Min biologiska fars mage var också dålig, vet tyvärr för lite om den då jag aldrig kände honom.

Jag är smärtsamt övertygad om att det är ärftligt. Ev har mitt barnbarn detta problem också.

•    Är du överkänslig (mat, mediciner mm) för andra saker?

Jag är allergisk mot soja, mögel, penicillin, NSAD preparat, div andra mediciner. Magen gillar inte mjölk även om jag inte är överkänslig mot det.  Jag kan inte dricka för mycket kolsyrat. Tugga tuggummi har jag nästan slutat helt med då jag ständigt gick omkring och rapade och fick sura uppstötningar (de minskade drastiskt då jag drog ner på det)

•    Är du infektionskänslig?

När jag var barn var jag hela tiden sjuk i olika förkylningar, halsfluss, luftrörskatarrer. Jag har ibland svårt att bli av med infektioner i sår. Vilket har varit i olika kategorier i svårigheter. Jag blev överkänslig mot en antiinflammations hämmande salva 2004 som sedan resulterade i att jag fick en kraftig infektion i en fot och hamnade på sjukhus. Jag blev då också känslig mot antibiotika som jag fick på sjukhuset. Jag var redan som barn överkänslig mot penicillin.
Men idag som vuxen blir jag inte alls lika lätt förkyld och halsfluss har jag nån eller några ggr per år. Luftrörskatarr vet och minns jag inte sist jag hade.

Så man kan faktiskt komma över sin infektionskänslighet. Jag var ett öronbarn, vilket inte har med detta att göra alls antagligen. Men jag var ofta ett sjukt barn.


•    Har du andra sjukdomar/problem som påverkar dig?

Kanske inte direkt som påverkar mig men jag har Rocasea.
Jag har ont i fingerlederna och handleder men jag har ingen uttalad sjukdom. Svaga knän, eller förslitning i ett knä som opererades i maj 2009, då menisken sprack upp.
Jag har haft gallsten, gallan togs bort 1981. Jag har och får problem med ”gallan” då magen ballar ur. Då blir det som att det tillströmmar extra mycket produktion av galla och jag får ont och det forsar ut galla då jag har mitt spring på toaletten. Jag kan få hemska magsmärtor men som tur är så har jag mina papaverin (muskelavslappnande medicin) som verkar som plåster på ett sår.
Jag har en överaktiv urinblåsa. Men de problemen har blivit bättre de senaste åren. Inga urinvägsinfektioner men när magan ballar ur så gör blåsan det också. Det blir som att kroppen då passar på att tömma så mycket vätska från kroppen som möjligt.

Jag har ofta en trötthetskänsla i nedre delen av ryggen som bland kan smärta rätt ordentligt, men inget som stör mig annat än på nätterna eller om jag sitter snett typ.

Är känsligare mot värk i kroppen på vintern än jag är på sommaren.

(nu kommer jag inte på mer)

När är julen över?

Det är ju sannolikt olika för olika människor som med allt annat. Men för mig är julen över när trettondagen är över. Dvs idag. Men samtidigt kan man ju undra om jag verkligen tycker och tänker så. Då jag vägrar att ta ut julens alla ljusstakar. Visst, det är helt ok att kasta ut granen för det gör jag så fort den barrar. Men min gran barrar inte. Vad gör man då?
Grenarna slokar och man ser hur TRÖTT den är.

Men men ut ska den. I morgon.

Hur har julen gått då med min IBS mage?
Ja måste nog säga att det har fungerat riktigt bra denna julen. Vet egentligen inte vad som är skillnaden mot andra jular men något är det helt klart.

Kanske har jag blivit så mycket bättre på att varva ner inför julen än jag gjort förut. Kanske har hela min livssituation förändrats under året som gick som har bidragit till att jag inte stressat upp så som jag brukar.
Jag vet bara att jag gör inte mer än vad som är viktigt inför julen.

En filosofi som jag lever efter i många situationer nu mera.

Men 2011 var ett år med många olika saker som gjorde att man inte riktigt visste hur vissa saker skulle bli. Men antagligen stressade det mig inte.

Men jag har haft mina magdagar och jag har haft mina ont magen dagar men det blir inte att det håller i sig vecka ut och vecka in som förut.

Är jag bättre i magen rent allmänt eller är det bara så att jag haft det bra mellan skoven som gör att magens dåliga perioder inte får fäste?

Ja man kan ju undra hur det är men jag kan och kommer aldrig kunna kalla mig frisk men jag gillar att de bra perioderna håller i sig längre och längre. Men bara för att jag skriver detta nu så drar jag på mig en dålig period säkert.

Men jag står nu inför ett oskrivet år som jag ska göra allt jag kan för att må ännu bättre. Alla knep som jag fick med mig under året 2011 kanske bara ligger där och väntar på att bli upptäckta.
Det är ett nytt läge för mig som jag aldrig haft förut.

Så vi går mot ett nytt år med nya erfarenheter som kanske ger bra/bättre hälsa.
Men allt handlar nog om att ta ett steg i taget.


Right?

Kram.

Oskrivet blad!!


Det är både spännande och lite läskigt att inte veta vad det nya året har med sig. Blir det ett bra eller dåligt år?
Kommer jag få uppleva många bra saker eller kommer året bära med sig en massa bedrövelser.

Ja antagligen lite av båda för det är väl så livet oftast är. Lite hit och dit upp och ner.

Jag ser fram mot att utmana mig mer i mitt liv. Jag har även anmält mig till två studier ang ibs och jag hoppas jag kommer med i någon av dem.

För som jag redan har skrivit om så kom jag inte med i KBT studien men jag hoppar på nästa möjlighet och har stor förhoppning om att komma med i det ena projektet.

Det kan ju bara bli bättre i forskningen ang ibs då man faktiskt startar en massa olika studiegrupper för att komma gåtan närmare.

Vad det är för studien som jag anmält mig till är:

Om IBS är genetiskt.
Och sen ska man även forska i om det finns ett samband mellan IBS och rygg värk hos dessa patienter.

Jag tillhör dem som har ont i den delen av ryggen som man har sett ett samband med eller hos ibs patienter.

Det ska som sagt bli spännande att se om jag får vara med.
Men jag är hur som helst sååååå glad över att man forskar i gåtan IBS....

Håll tummarna är du snäll.

RSS 2.0