Doktorns råd när du har ont i magen

ARTIKEL I AFTONBLADET mage.

Publicerades den 7 november 2011

KÄLLA:


Gaser, diarré, IBS, dyspepsi – detta kan du göra

 

Har du tröttnat på din sura mage?

Henry Nyhlin, läkare och docent i mag- och tarmsjukdomar, ger dig svaren.

 

Gaser

Vad: Gaser bildas i tarmen när kolhydrater bryts ner. Äter du en någorlunda normal kost bildas mellan en och två deciliter gas per dygn. Problem med gaser brukar mest vara luft som man sväljer när man äter eller dricker. En annan gaskälla är kolsyrade drycker.

Symtom: Det mesta av gaserna tas upp genom tarmväggen och går ut i blodet, sedan andas man ut den. Resten rapar man eller släpper ut. Gaser är mest ett socialt problem, ofta släpper man inte ut gas när den behöver komma ut och då blåser magen upp och det kan smärta. Ordet ballongmage är inte helt fel.

Vad kan du göra? Dietister brukar rekommendera att man mellan varje tugga lägger ner besticken på bordet eller tallriken. Då tuggar man ordentligt och sväljer och tar sedan nästa tugga i stället för att skyffla in maten. En del livsmedel, som lök och bönor, orsakar gaser, men vinsten med att utesluta dem ur din kost är inte stor. Försök att se över dina ätvanor. Du kan också massera över tjocktarmen som löper från blindtarmen upp mot höger revben och sedan snett över magen mot vänster. Det är en metod som inte är så vanlig här men utomlands.

När ska du söka hjälp? Gaser kan vara obehagligt och göra ont, men ingenting kan spricka invändigt.


Diarré

Vad: Det finns många olika uppfattningar om vad som är diarré. En del menar att det är med vilken frekvens man går på toaletten, men inom sjukvården är man mer intresserad av konsistensen. Enligt Bristol stool chart är diarré en vattnig avföring.

Symtom: De flesta människor förknippar diarré med tillfällig magsjuka eller matförgiftning. En tillfällig diarré är tarmens sätt att göra sig av med något som inte ska vara där. Håller de på längre kan de bli väldigt besvärande, det man inom sjukvården kallar imperativa diarréer. Då hinner man inte på toaletten och det kan vara väldigt besvärande. För en del kan det bli så besvärande att de inte vågar ta sig ut ur hemmet. Oron för att få diarré kan också sätta i gång diarrén.

Vad kan du göra? Det finns bra receptfria mediciner mot diarréer som håller på längre tid.

När ska du söka hjälp? Om du har haft diarré mer än tre dagar bör du ringa sjukvårdsupplysningen för att få råd.

 

IBS eller kolon irritable

Vad: IBS är ett samlingsnamn för magproblem. Orsakerna är inte kända, men förmodligen är det flera. En tredjedel av IBS-patienterna har fått det efter någon form av tarminfektion.

Symtom: Huvudsymtomen är att man dels har ont eller obehag från buken. Dels ska besvären vara relaterad till avföringen. Avföringen kan antingen vara förstoppad, diarré eller växla. Utöver det ska patienten ha gaser, ha bråttom till toaletten känna som om tarmen inte riktigt är tömd efter toabesöket. Personer med IBS har sällan symtom på nätterna.

Vad kan du göra? Patienter får ofta känna sig fram vad som magen klarar av. Men prognosen är bra, och med tiden brukar IBS klinga av.

När ska du söka hjälp? Kontakta läkare om du har båda huvudsymtomen för att få en diagnos.


Funktionell dyspepsi (magkatarr)

Vad: Ungefär samma symptom som Ibs men besvären sitter högre upp i buken, från magsäcken eller tolvfingertarmen.

Symtom: Snabb mättnadskänsla efter måltider, illamående, ibland halsbränna eller sura uppstötningar. Magsår ger liknande symtom.

Vad kan du göra? Gå igenom dina ätvanor och din livssituation. Ofta är funktionell dyspepsi livsstilsrelaterat. Men försök inte att behandla genom att äta syrareducerande läkemedel (omeprazol). Magsyran finns i buken för att ta död på bakterier som du sväljer ner med maten. Det finns mildare preparat som till exempel Novalucol.

När ska du söka hjälp? Funktionell dyspepsi söker man ofta inte läkare för, i första hand kan du se över din livssituation.

 

Artikeln är skriven av Liv Sander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0