Lite bajs snack!!

Tyd ditt bajs. (eller lite bajskunskap som jag skulle vilja kalla det// M)

Artikel i aftonbladetsnät tidning den 9 november 2011.

Kolla i toaletten och se hur du mår

 

Förstoppning eller diarré, ljust eller mörkt.

Färgen och konsistensen på din avföring kan avslöja hur du mår.

Här är fem riktlinjer hur du kan tyda ditt bajs.

Tarmtömningsfrekvensen är individuell och det är inga konstigheter att behöva gå på toaletten allt från tre gånger per dag till en gång var tredje dag. I färg och form kan däremot avföringen berätta lite om hur vi mår.

– Den korvformande formen är den vanligaste och den ljusbruna färgen beror på gallpigment som gör att avföringen blir brun, säger Peter Benno, läkare på mag- tarm- och endoskopienheten på Läkarhuset i Stockholm.


Till doktor vid diarré

I konsistens kan avföringen vara allt från grötig och vattning till stenhård. Den vattniga avföringen, diarré, kan ha en rad olika förklaringar, till exempel maginfluensa eller laktosintolerans.

– Att utreda en diarré kräver sin doktor. Diarré kan ha många olika orsaker. Förstoppning är lite lättare att utreda. Det kan vara sköldkörtelstörningar, blodsaltstörningar och det kan vara att man lever ett stillasittande liv, säger Peter Benno.

Tänk också på att en rad olika vardagsfunktioner kan spela in, till exempel stress, motion eller kost.

– Många har funderingar kring avföringar beroende på att det inte direkt är någonting man pratar med grannen om. Vi är ofta intresserade av vad som händer inne i kroppen.

 

Reagera på avvikelser

Men vi tillskriver också lite för stor vikt vid hur vi mår genom att oroa oss för våra avföringar, enligt Peter Benno. Det är egentligen först när man börjar uppmärksamma avvikelser som man behöver söka hjälp.

– Man ska framför allt utreda om det skett några ändringar i tramtömningsfrekvensen. Har man gått tre gånger om dagen i tjugo år och sedan börjar gå var fjärde dag eller omvänt så ska man kolla upp det, säger Peter Benno.

Har du en blodfärgad avföring och är lite äldre är det dags att söka hjälp.

– Alla förändringar av tarmtömningar när man kommit upp lite i ålder ska utredas. Man kan misstänka att det är en tumör framför allt om man har blodig avföring, går ner i vikt och springer på toaletten på nätterna.

Liv Sander

Källa:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0