Det här vore ju kanoners!!

Den här artikeln är lånad härifrån. Aftonbladet den 4/4 2012

Nytt test upptäcker IBS

Ett nytt test avslöjar om din tarm är extra känslig.

Forskare i Göteborg har upptäckt att personer med IBS har speciella proteiner i avföringen.

– Ju högre nivå, desto ondare hade de i magen, säger professor Magnus Simrén.

 

Hittills har det inte funnits något laboratorietest som visar om du har IBS eller inte. Det syns inte heller i form av förändringar på eller i tarmen. För att kunna ställa diagnos måste därför läkaren utesluta alla andra sjukdomar som ger samma typ av symtom. För en erfaren läkare räcker det ofta med din sjukdomshistoria och blodprover, men ibland behövs en mer omfattande utredning.

 

Forskare på Sahlgrenska Akademin tror sig nu ha funnit en enklare metod. De har upptäckt att personer med IBS har speciella proteiner, så kallade graniner, i avföringen. Med hjälp av ett avföringsprov kan de skilja friska från sjuka.

– Just det kanske inte patienten har så stor nytta av. Det är ju enklare att fråga om personen har problem med magen, men för oss forskare är det ett stort steg framåt, säger Magnus Simrén.

Det är första gången forskarna hittat något som tydligt skiljer IBS-patienternas prover från friska.

– Med hjälp av graninerna, eventuellt i kombination med andra prov, ska vi nu se om det även går att skilja IBS från andra tarmsjukdomar som Crohns och Ulcurös kolit, säger han.

Lyckas det, kan ett IBS-test finnas klart redan nästa år.

 

Graninerna har inte bara ett annat mönster hos de drabbade, det finns också ett samband mellan mängden graniner, smärtnivå och hur svåra avföringsproblem personen har.

Genom att se på vilka celler i tarmen graninerna sitter, hoppas forskarna kunna hitta de bakomliggande sjukdomsmekanismerna och på så sätt en framtida behandling.


Caroline Hougner

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0