Funkar den här för mig kanske....

Det finns ju inga trollformler för att bota IBS men däremot kanske de där små knepen kan göra skillnad.

Blev lite nyfiken på medicinen Inolaxol så jag slog upp det och där står det så här om den.

Inolaxol

Läkemedelsinformation

 

Vad är Inolaxol?

Inolaxol är ett läkemedel som förbättrar konsistensen på avföringen så att den blir mindre hård eller mindre lös. Medicinen kan användas för att motverka förstoppning och för att få mjuk avföring till exempel efter en operation eller vid hemorrojder. Medicinen kan också användas vid IBS, som även kallas känslig tarm eller kolon irritabile, då man kan ha diarré eller förstoppning.

Inolaxol tillhör en grupp läkemedel som kallas för bulkmedel. Det verksamma ämnet är sterkuliagummi som huvudsakligen innehåller olösliga växtfiber.


Recept och högkostnadsskydd

Inolaxol finns som pulver och granulat, som är små korn. Både pulvret och granulatet finns i flaska och i dospåsar. Medicinen kan köpas receptfritt.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet när den skrivs ut på recept. Det innebär att kostnaden för medicinen minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat 1800 kronor.

 

Så här fungerar medicinen

Fibrerna i läkemedlet binder vatten och sväller i tjocktarmen, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör så att tarmen arbetar bättre. Avföringen får också mjukare konsistens. Vid diarré kan medicinen binda överflödig vätska i tarmen och på så sätt blir avföringen fastare.

Full effekt av läkemedlet får man efter några dagars användning.

 

Hur tar man medicinen?

Man kan blanda medicinen i 3-4 matskedar mat som innehåller mycket vätska, till exempel filmjölk eller soppa. Man kan också röra ut läkemedlet i 1–2 matskedar vätska. Granulatkornen löser sig inte i vätska. Man ska inte tugga på kornen.

När man tagit medicinen ska man dricka ett extra glas vätska. Det är viktigt att skölja ner medicinen ordentligt eftersom det annars finns risk för att den fastnar i matstrupen. När man har problem med förstoppning ska man gärna dricka mycket överhuvudtaget.

Man ska inte ta medicinen innan man ska vila eller gå och lägga sig.

Om man har glömt att ta en dos ska man inte ta dubbel dos nästa gång.

 

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.

Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

En vanlig dos för vuxna vid förstoppning är 1 kapsyl eller 1 dospåse pulver eller granulat regelbundet 2 gånger om dagen. Vid behandling av diarré kan dosen ökas. Medicinen kan användas dagligen så länge man har behov av den.

Inolaxol kan användas av barn om en läkare har rekommenderat det. Doseringen beror på barnets ålder.

 

Viktigt

Man bör inte använda läkemedlet om man har någon form av hinder i tarmen. Om man har eller har haft svårt att svälja bör man inte använda medicinen utan att först rådgöra med läkare.

 

Biverkningar

Det är ovanligt att man får biverkningar av medicinen.

 

Graviditet och amning

Man kan använda läkemedlet när man är gravid.

Man kan använda läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i modersmjölken.

Länken till denna informationen hittar du HÄR.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0